Nárok na podporu po rodičovskej dovolenke

chromikova
5. jan 2016

Chcela by som vedieť či mám nárok na podporu keď som bola zamestnaná u zamestnávateľa vyše 5 rokov na dobu neurčitú.Nastúpila som na materskú a potom na rodičovskú ale počas nej som dostala výpoveď z dovodu ukončenia firmy k 31,05,2015.bola som na urade sa zaevidovat ale tam mi povedali ze nemusim ze staci az pred skoncenim rodicovskej dovolenky a to je 18.07.2016 ze by som mala mat narok na podporu ale pred nedavnom som zistila ze tam je dolezity nejaky pocet dni a nejak tomu nerozumiem viete mi poradit??

gapa
5. jan 2016

@chromikova no jednoznačne, ak chceš získať nárok na podporu, tak treba sa zaevidovať do 1roku od ukočnenia prac.pomeru!!!!! (mala si pp na dobu neurčitú predpokaldám). A ešte bude podstatné, či si mala nejaký vym.základ v obd. 2roky pred zaevidovaním. Ak nie, tak máš podporu rátanu z minimálnych vym.základov jejda, tuším z 429eur, tj. polovica z toho cca je podpora na mesiac. Ak si čerpala pred ukočnením pp dovolenku, tak z nej (ale to si asi nečerpala). Ak si robila na dohodu, tak by sa to rátalo z vym.základu z dohody, tj. z vymeriavacích zákoadov v obd. 2roky pred zaevidovaním, ak sa zaeviduješ najneskôr 1.6., no radšej o niečo skôr, ak by sa niečo nezaachytilo, nejaké prerušenie, či víkendy ... Aj počas poberania RP môžeš byť evidovaná, len ti začnú vyplácať podporu až od 1.8.2016 (lebo v júli si pberatel RP)

mimka48
9. jan 2016

Ahojte chcem sa opytat syncek bude mat v marci 3roky pracovala som len na dohodu 3mes. Byvame v podnajme len ja snim najom mame 175,55 a vyzivne 30€ aj to nepravidelne. Budem mat na nieco narok a v akych vyskach o co vsetko mozem ziadat? Dakujem pekne 🙂

lily39
12. jan 2016

ahojte,tak aj ja sa popytam,ak možem,už som si niečo zisťovala,ale ešte mi niečo nie je jasne...zamestanana som juna 2011,v r.2013 som šla na matersku,nasledne na rodičovsku, pracovny pomer stale trva.... RD mi konči v septembri, mam v plane dať vypoved-resp. vyčerpať si jeden den dovolenky a nasledne dať vypoved.... z čoho mi budu ratať vyšku toho jedneho dna dovolenky? z priemeru,ktory som zarabala ešte pred materskou? to su už tri roky.... a da nejak zvyšiť denny vymeriavací zaklad? napriklad že by som si začala platiť nejake poistenie.... vdaka za rady..