Nárok na neplatenú predĺženú rodičovskú

lenkapalieskova
31. mar 2022

Ahojte,prosim Vas,viete mi niekto dat info(ak ste sa s tym osobne stretli),ako to funguje-resp.nefunguje 😉 ked mi konci rodicovska a chcela by som pokracovat na neplatenej rodicovskej-starostlivost o dieta do 6 rokov a som zamestnana..Mam ci nemam na to narok?Je to len na dohode medzi mnou a zamestnavatelom?Dcera ma totiz zdravotne problemy a poziadala som si o predlznu rodicovsku ale neschavlil mi to posudkovy i ked napisal,ze treba dalej s dcerou cvicit,preto sa na odporucania lekarov chcem odvolat a za ten cas,kym budem cakat na posudenie odvolania by som chcela byt na neplatenej rodicovskej a nie nastupit do prace..Ako ste to riesili?Mate s tym niekto prosim slusenost?Dakuejm

marci77
31. mar 2022

skuste sa opytat aj v tejto skupine
https://www.modrykonik.sk/group/2172/

a co na to hovori zamestnavatel? podla mna by ste mohli byt u zamestnavatela na neplatenom volne, ak by to umoznil
ak by to neumoznil, tak skoncenie PP, na pol roka na urad prace ....

a potom sa treba iba prihlasit v zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov

lucka_ke
31. mar 2022

jedine so súhlasom zamestnávateľa - neplatené voľno, ak nebude súhlasiť jedine výpoveď

tulipanicek
31. mar 2022

Nárok máš ale zamestnávateľ ti nie je povinný držať miesto. Tuto povinnosť má len počas predĺženej RD zo zdravotných dôvodov (teda platenej). Môžeš sa skúsiť dohodnúť so zamestnávateľom či ti je miesto ochotny držať ale tu si myslim že väčšina nebude ochotná 🤷‍♀️

luccija
31. mar 2022

@lenkapalieskova chces zostať doma s dcérou aj, keď Ti ju neschvália?ak áno, tak výpoveď a prihlásiť sa do poisťovne.Alebo si vyčerpať dovolenku, dohodnúť sa so zamestnávateľom na mesiac, dva nepl.volno... myslím, že do mesiaca by Ti malo dať vedieť?aspoň ja som tak mala tiež na odvolanie

lenkapalieskova
autor
31. mar 2022

@luccija
Chcela by som s nou zostat doma a dalej cvicit,preto sa budem odvolavat a dufat,ze nam to nakoniec schvalia no chcela som si ten cas dovtedy nejako pokryt..Dovolenka mi cele obdobie nepokryje..Viem,ze su pripady,kedy je zena nadalej zamestnancom,zamestnavatel jej drzi miesto az do finalneho rozhodnutia a je na neplatenej RD..Len zamestnavatel mi tvrdi,ze to nie je mozne byt aj nadalej vedena ako zamestnanec aj byt na neplatenej..Tak som z toho uz 🦌

mogaa
31. mar 2022

@lenkapalieskova nie je povinnosťou zamestnávateľa držať ti miesto keď si evidovaná ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov, resp,na neplatenej RD

lenkapalieskova
autor
31. mar 2022

@mogaa tomu rozumiem,len sa potrebujem dopatrat,ci aj ako zamestnec mozem byt na neplatenej RD alebo je to pre nezamestnane maminy.Dakujem

luccija
31. mar 2022

@lenkapalieskova ale čo vyhras tým, že bude zamestnávateľ čakať aké bude finálne rozhodnutie?chces zostať doma tak či tak....ja som to mala trocha inak dala som výpoveď zostala doma na neplatenej a potom mi pediatrická navrhla, že mám vyskúšať predĺžený platený.