Ahojte. Skúšam či tu nenájdem potvrdenie od niekoho kto sa vyzná. Opíšem moju situáciu. Plánujem otehotnieť.
Na Slovensku som sa zamestnala September/2018. Pracovala som u zamestnávateľa do 14.Február/2020 (dostala som výpoveď zo strany zamestnávateľa okamžitým ukončením prac.pomeru) - spĺňam 270 odpracovaných dní pred pôrodom.
Jún/2020 som odišla žiť do UK.
September/2020 som sa odhlásila zo Slovenska a poisťovne na SVK a zamestnala sa v UK.
Dnes je Január/2021
Ak otehotniem (podarí sa) vo Februári/Marci 2021 - rodiť budem - December 2021.
Týmto spôsobom v čase pôrodu ( povedzme, že už je december/2021) spĺňam podmienku, že takto pred dvomi rokmi som bola zamestnaná na SVK a zamestnávateľ za mňa v tomto čase odvádzal do Soc.poisťovne. (musím však byť zamestnaná v čase otehotnenia na SVK?
Rozumiem tomu správne?
Na SVK som slušne zarábala a moja materská by bola cca 850€.
Ďakujem za každú jednu pripomienku a radu.
Pekný deň.
@rohypnol1 ahoj. V pravom rade ďakujem za reakciu.
Čiže ak tomu správne rozumiem nemusim byť zamestnaná na SVK v čase otehotnenia (teraz Február/Marec, ale až v čase nástupu na materskú? (Všeobecne 6 týždňov pred porodom)
Ďakujem
@nikola_vrabcova
Ako počítam tak počítam, 270 dní poistenia bez ďalšieho poistenia k 12/21 nevidím (možno ste len neuviedli detaily). Ak by aj nárok vznikol, tak sa materské z predchádzajúceho príjmu na SK počítať nebude.
uz stracam prehlad o tychto veciach,a le viem, ze sice odpracovanych musis mat 270dni. aôe za 2r. cize ak by si rodila v decembri, povedzme do zaciatku novembra by si isla na MD, dovtedy, az 2r musis mat tych 270ni, co je 9m. cize od novemnbra 2019 maspodla tovjich info odpracovany november a december 2019 + januar a 1/2 februara 2020. co mas spolu len 3,5m, nie 9m.
ak by si sa teda zamestnala, lbep potrebujes aktivne nemocenske poistenie, materska sa vypocitava tusim z posledneho poistenia. cize zavisi od toho, kolko si zarabala.
ak by poistenie nebolo prerusene, v takom pripade by ti asi vyratavali z platu, co si mala predchadzajuci rok
@nikola_vrabcova musis mat aktivne nemocenske poistenie v case nastupu na matersku.