ahojte, mam polovicny uvazok od 1.11.2021 a na matersku mozem ist teraz 21.2. (6 tyzdnov pred porodom) ak by som si chcela uplatnit matersku aj z tej polovicnej zmluvy dokedy by som musela potiahnut??? pise sa 90 dni ci tak nejak.. Uvazok svoj mam 12 rokov len som chcela pomoct, mohlo by to urobit aspon 300e :/ dakujem za rady.. ci sa mi oplati prist o cast materskej ked natiahnem ten polovicny uvazok..
isla by som v tom hlavnom pracovnom na matersku zo zakona 21.2. a u nich este robila.. teda neukoncila este zmluvu kedze im nedavam papier na matersku..
ci to je mozne, necgcem podvod lebo je to aj tak statna sprava a nechcem riskovat len ci je ta možnosť..
@zuzikxx môžeš pracovať v tom PP, z ktorého materské čerpať nebudeš:
"ak žena poberajúca materské, uzatvorí nový pracovný pomer – u nového zamestnávateľa alebo hoci aj u pôvodného, ale napríklad na inú pracovnú pozíciu alebo na dobu určitú, prípadne uzatvorí s novým alebo pôvodným zamestnávateľom dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru – príjem vyplývajúci z tejto zmluvy/dohody ju nepripraví o materské. Existujúci nárok na materské predmetnej zamestnankyne by táto skutočnosť neovplyvnila, a to ani v prípade, ak by v čase poberania materského mala z uvedených pracovnoprávnych vzťahov príjem, ktorý by sa považoval za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1 zákona.“
@zuzikxx ano presne ako vravi alena, mozes pracovat normalne na tu zmluvu co mas polovicny uvazok ako dlho chces, kedze z nej si materske neuplatnujes.
@havranka31
@alenah31 dievčatá, velmi Vam dakujem
@zuzikxx Ty máš jeden úväzok už 12 rokov, ktorý trvá + teraz nový od 1.11.2021 a chceš materské aj z toho nového? Tak potom ti žiadnych 90 dní nestačí. Ak pôvodný PP trvá a máš druhý - aby si mala nárok aj z toho čerpať materské musíš aj tu splniť 270 dní NP - pri každom aktívnom PP musíš mať túto podmienku splnenú zvlášť u každého. Tých 90 dní bez PN a OČR platí vtedy ak pôvodný PP skončil a začala si nový PP - ak v novom odpracuješ aspoň tých 90 dní bez PN a OČR - budeš mať nový VZ pre výpočet materskej - čiže z toho nového PP a zo starého PP sa pripočítajú iba dni poistenia.