Nárok na materskú - zaniknutý pracovný pomer

25. júl 2021

Ahojte mám otázku, ak ste sa s tým stretli niekto
Mám nárok na materskú ak som na rodičovskej ale pracovný pomer mi už zanikol?
Pomohlo by zamestnať sa teraz aby som na ňu mala nárok?
Ďakujem za rady

lucka_ke
25. júl 2021

málo informácií - si už tehotná? kedy ti skončil PP a ako dlho si bola zamestnaná?

autor
25. júl 2021

@lucka_ke áno 9tt, pracovný pomer skončil v roku 2018

autor
25. júl 2021

@lucka_ke s prvým dieťaťom som mala nárok na materskú

loginexistuje
25. júl 2021

nemas narok a uz tazko stym cosi urobit
a ani na tehotenske

natalienka12
25. júl 2021

Ako pisu vyssie, narok nemas ani mat nebudes.

autor
25. júl 2021

@loginexistuje by som potrebovala znova tých 270 dní odrobiť však ? A to už nevychádza

lilinka88
25. júl 2021

Musíš mať aktívne nemocenské poistenie, resp byť v ochrannej lehote a zároveň mať za posledné dva roky 270 dní NP. Čiže pre teba už celkom nereálne

zalka
25. júl 2021

anonym... reálne je ak budeš mať súbeh poistení tj. aspon 2 zamestnania pričom jedno skončí pred nástupom na MD .. a žiadať budeš len z toho čo ostaneš zamestnaná v nom, ináč nemáš nárok

loginexistuje
25. júl 2021

hej keby si riesila skor tak sa dalo mozno co to pospekulovat max tak ako ti pose zalka vyssie ale tak to je asi v realite takzo uskutocnitelne jedine cez fiktivne zamestnania

lilinka88
25. júl 2021

@zalka týmto by síce nabrala potrebné dní,ale zároveň dostatočne na seba upozorňuje. Neviem,ja by som do rôznych špekulácií nešla, môže uškodiť sebe aj zamestnávateľom

zalka
25. júl 2021

@lilinka88 kedže to robí množstvo ludí, tak každý upozornuje. a stále je lepšie mať súbeh 2 poistení ako 4 až piatich ked sa barzo neskoro obačia. A ja píšem o možnosti, že taká je.

natalienka12
25. júl 2021

@zalka Ako by mohla ziskat 270 dni? Ved to je nerealne.

draik
25. júl 2021

@natalienka12
Súbežné poistenia sa počítajú 2x.

lilinka88
25. júl 2021

@zalka hej, veď jasné, nehovorím,že ju na to nahováraš. Ja som tiež iba upozornila,že je tam riziko,aby sa jej potom zamestnávateľ nepodakoval za kontrolu 🤷 treba si to všetko zvážiť.

natalienka12
25. júl 2021

Ked by mala subeh 2 poisteni, to sa akoze tie dni spocitaju? Ved z kazdeho poistenia je samostatny narok.

lilinka88
25. júl 2021

@natalienka12 ak by mala napr dve zamestnania, pričom by pred nástupom na MD minimálne jedno ukončila, tak sa dni súbehu rátajú 2x.

natalienka12
25. júl 2021

@lilinka88 A aky bol potom VZ?

zalka
25. júl 2021

@natalienka12 VZ je z určený z toho zamestnania, z ktorého žiada o MD.... druhé zamestnanie na výšku MD nemá vplyv, lebo z toho nežiada .

lilinka88
25. júl 2021

@natalienka12 nejde o VZ, ale o dní poistenia, tie sa rátajú 2x. Nárok na MD by si mohla uplatniť iba z jedného poistenia v tomto prípade. Ak by chcela zo súbehu,čiže z oboch, tak by jej to nevyšlo, v Tom prípade by musela mať z oboch zamestnaní 270 dní NP. Ale pokiaľ by si uplatňovala iba z jedného a druhé by pred nástupom ukončila,tak to ukončené by sa jej mohlo zarátať do tých 270 dní, ale VZ by šiel iba z toho, z ktorého by si uplatňovala.

natalienka12
25. júl 2021

@zalka
@lilinka88 Uz chapem, ozaj zaujimave, nevedela som o takomto niecom.

zalka
25. júl 2021

@natalienka12 no zatial to možné je, takto riešiť ... 🙂

luciamiklova
25. júl 2021

Kočky, prosím Vás, ako je to u mňa. Dcérka má 2,5 roka, pri nej som nestihla splniť podmienku 270dní (pred štatnicami som zistila, že som tehotná, po štátniciach som sa ale zamestnala aj ked teda som vedela, že nárok na materskú mať nebudem) ale racovný pomer mi stále trvá. Ak by som teraz zostala tehotná, mala by som nárok na MD pri ďalšom dieťati?? Ďakujem

zalka
25. júl 2021

@luciamiklova áno teraz nárok mať budeš lebo zamestnanie ti trvá, a podmienku 270 dní máš splnenú.

natalienka12
25. júl 2021

@luciamiklova Za pol roka sa vracias do prace? Aj keby nie a teraz otehotnies tak budes v ochrannej lehote.

luciamiklova
25. júl 2021

@zalka @natalienka12 Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
🙂 Ak nevadí, ešte otázka. Ak by som v septembri nastúpila do novej práce, rátala by sa materská v roku 2022 z nového zamestnania, podmienka odrobené 3 mesiace - ale teda by som pracovala až do nástupu na materskú alebo by som musela odpracovať 270 dní nanovo??

zalka
25. júl 2021

@luciamiklova no to je otázne ... kedy má tvoje dieťa 3r?

luciamiklova
25. júl 2021

@zalka teraz v decembri

zalka
25. júl 2021

@luciamiklova aha tak nič ...
ak otehotnieš .. a tvoj nástup na MD bude napr. 15.2.2022
a ty nastúpiš do nového zamestnania v 9/2021 tak tvoja MD sa vyráta z priemeru platov od 9/2021 - 01/2022

luciamiklova
25. júl 2021

@zalka to by mi vôbec nevadilo, len mi ide o to, že zatiaľ som rozhodnutá nepokračovať v terajšej práci a nevedela som, že či v prípade nového zamestnania by som nemusela odznova splniť nanovo podmienku 270dní. Snáď chápeš ako to myslím 🙂 (ide o to, že v súčasnej práci mám zmluvu síce na neurčito ale na 1h/denne, takže nič moc na výpočet materskej 😏, preto som nerozhodná).

zalka
25. júl 2021

@luciamiklova ak zmeníš prácu tak určite ti bude md rátaná z novej práci ...