Ahojte, chcela by som sa poradit ohladom naroku na matersku.
Pracovala som v poslednych dvoch rokoch na sezony v zahranici, kde mam odrobenych cca 200 dni poistenia. Moja prva otazka je, zapocitava sa to taktiez do tejto doby, aj ked to bolo zahranicie?
Zaroven som na Slovensku SZCO, ktore vsak mam len kvoli prilezitostnemu prijmu, preto som nemala povinnost platit odvody.
Do porodu mam este 4 mesiace a rada by som sa prihlasila na dobrovolne poistenie.
Mala by som v tom pripade spolu viac ako 270 dni poistenia, tym padom by som teoreticky mala splnat podmienku na ziskanie materskeho.
Viem, ze by mi pravdepodobne vysla len minimalna vyska, avsak dalsie obdobie by som mohla dostavat zvyseny rodicovsky prispevok, ktory je v pripade ak som poberala matersku vyssi ako ak som ju nepoberala, co by mi teda dost pomohlo.
Neviem ci som to teda pochopila vsetko spravne, prosim o akukolvek radu, pripadne mi napiste do spravy a kludne to s niekym odkonzultujem aj takto.
Dakujem za pomoc.
Winonna
na tehotenske som narok nemala
@winonna a co mas uvedene vo formulari E 104, resp. „SED S 041 z krajiny kde si pracovala? kedy ti tam skoncila ta dohoda ?
Ja som tam skoncila este pred tehotenstvom minuly rok, potom sme sa zosobasili a ja som hned otehotnela. Mala som dost tazky zaciatok tehotenstva, cize som sa uz zial nemohla nikde zamestnat. Prakticky som teda bola bez zamestnania v case otehotnenia, bola som SZCO, ale bez odvodov do SP. Ani som nepocitala s tym, ze by som mohla mat narok na matersku, len posledne dni mi to akosi zacalo vrtat hlavou a zacala som zistovat, ci predsalen na nieco nemam narok, ak by som stihla doplnit do porodu tych 270 dni dobrovolnym poistenim.
takze nesplnas ani ochrannu lehotu klucove je kolko dni mas na potvrdeni E104 z tej krajiny kde si robila a presne datumy
ak mas napr nastup na matersku v juni 2024 sleduje sa odbodie dva roky dozadu a beru sa len dni kedy si mala NP (najma ak si mala sezonne zamestnanie
takze takto ti nikto neodpovie
bez aktivneho NP to ale isto nepojde kedze nie si v ochrannnej lehote
Dobu poistenia z Rakuska mam presne 195 dni za posledne dva roky do terminu porodu.
Termin porodu mam 8.8.2024
Ochrannu lehotu urcite nesplnam, posledny pracovny den v Rakusku bol v maji 2023.
Chcela som zistit, ci sa mi toto obdobie zo zahranicia zapocitava a ak sa teraz dobrovolne poistim, doplnim tak teoreticky zvysne dni do 270, ci budem mat narok na matersku.
@winonna ano mali by sa zapocitat materske bude z minima platit treba cely balik mesacne DNP osobne by som napisla na infomail na soc poist aj so scanom potvrdenia E104 (to rozhoduje) aby si zbytocne neplatila
samozrejme ides do rizika ak porodis skor od 36tt uz je porod v termine ) nemusis to stihat
mmm to mas pravdu...
skusim sa este teda zastavit na socialke ako pises a uvidim.
ale velmi pekne ti dakujem za odpoved a pomoc 🙂
@winonna ak si odvody platila v rakusku,tak pochybujem ze sa ti tie dni budu ratat u nas.kedze tu si ich neplatila,nemas narok podla mna,ale v rakusku mozno.skoc si na socialnu prezistit radsej
Ak by to niekomu pomohlo do buducna:
Situacia je taka, ze ano, do poctu dni sa zapocitava aj zahranicie, ak som tam bola poistena samozrejme. Avsak vyska prijmu sa nezohladnuje.
Je mozne sa po zvysne dni zamestnat, pripadne mat aj subeh zamestnani, dohod...a tym padom sa beru do uvahy obe, cize sa skrati potrebna doba. Ak sa ma brat do uvahy prijem zo zamestnania, musi byt odpracovanych min 90 dni.
Alebo je mozne sa prihlasit na dobrovolne poistenie. Z tohto by sa vyska zohladnovala, ak by som bola poistena min. 26 tyzdnov, inak sa materska vypocitva z minimalneho VZ.
Narok na matersku sa pocita k dnu porodu, cize o materske mozem poziadat uz 6-8 tyzdnov pred porodom, avsak SP caka, ci bude 270 dni dosiahnutych, az potom matersku schvali. Pri DP sa teda pokracuje s platenym poistneho aj po podani ziadosti o matersku.
Dufam so to vsetko spravne zhrnula a pripadne tym niekomu do buducna pomozem.
a mala si narok na tehotenske?