Dobrý deň🙂vedel by mi niekto poradiť? Som tehotná, termín bude cca v apríli/máji na budúci rok. Keďže nárok na materskú vzniká ak je odpracovaných 270 dní za posledné 2 roky, materskú budem poberať, len neviem ako vypočítať výšku. Tá sa bude odvíjať od predch. kalendárneho roku, a teda tohto roku - v januári som ešte bola nezamestnaná, platila som len zdravotku. Od februára som pracovala, ale len na skrátený úväzok a až od júna ma dali na trvalý pracovný pomer. Ovplyvní to veľmi výšku materskej dávky, má s tým niekto skúsenosť? Ďakujem
Zohľadní sa príjem 2/2021 až 2(3,4)/2022 (podľa nástupu na MD), ak ste u toho istého zamestnávateľa na PP.
dobrý deň prajem mohla by som sa pripojiť k diskusii a spýtať sa, že ak som zamestnaná a chcela by som tu najvyššiu materskú, musím dať v práci výpoveď a zamestnať sa u iného zamestnávateľa, kde si zaplatím tie vysoké odvody ? alebo sa to dá aj bez toho, aby som dala výpoveď..napr. živnosť alebo dohoda popri súčasnej práci ?
Aha chápem, ďakujem za odpoveď.
@dianittka Este v pripade, ze tehotna nie si, este len planujes, tak vtedy vies poriesit druhu pracu - subezne s tou aktualnou a ak aj z novej prace splnis podmienky (co mozes stihnut ak este tehotna nie si), tak dostanes matersku aj z tej sucasnej aj z novej - cize by si mohla mat napr. z novej maximalnu + zo sucasnej kolko ti vychadza podla platu.
Ahojte, prosím vás, od 1.10.2021 mám novu pracovnú zmluvu kvôli zvýšeniu materskej. Na tu nastupujem koncom januára. Nebude problém ak mám tuto zmluvu na dobu určitú do konca januára?
@zuzankaa55 Narok nevznika ked je odpracovanych 270 dni, ale ked mas aspon 270 dni nemocenskeho poistenia. Den nemocenskeho poistenia sa nerovna odpracovanemu dnu. To len pre vysvetlenie.
A ano vysku davky ti ovplyvni tvoj prijem - od februara do decembra. Ten januar nie, ved si nemala nemocenske poistenie, nemala si zdanitelny prijem, tak nema co vstupit do vypoctu.