Nárok na materskú v zahraničí

lagatta
13. sep 2014

Ahojte. Mám otázočku. Som v zahraničí konkrétne v Írsku. Pracovala som na Slovensku dokopy 1 rok a pol na TPP, potom na dohody. Z poslednej dohody, kde som pracovala 7 mesiacov sa mi sťahovali odvody zo mzdy 25 €. No našla som si prácu v Írsku, ale nie je na TPP, ale aj tak budem odvádzať peniaze do štátu. Môže sa stať, že otehotniem a budem pracovať dajme tomu 8 mesiacov a až tak pôjdem na materskú, čiže si nestihnem odrobiť počet dní, ktoré by som mala odrobiť v Írsku, aby som dostala materskú. Mám nejakú možnosť dostávať z SR materskú? Keďže som momentálne v zahraničí, nie som evidovaná na úrade práce a tým pádom si musím platiť zdravotné poistenie. Alebo sa môžem prepoistiť tu a tým pádom nebudem povinná platiť na SR. Vedeli by ste mi prosím v tom poradiť? Ďakujem.

liz_lemon
13. sep 2014

@lagatta na Slovensku sancu nemas

janickacrazy
13. sep 2014

@lagatta Ak chceš ostat v Irsku, rieš si to tam, na SK by si dostala len rodičovský, čo je okolo 200 eur mesačne, ale len v tom prípade, že by si rodila a potom bývala na SK. Plus 20eur prídavky na dieta, čo je dost málo, v Irsku dostaneš viac. Neviem, či si tam s manželom alebo ako, ale ak si si už zvykla na irske prijmy, tak na SK ti to asi stačit nebude. Jedine že by ta živil manžel.