Nárok na materskú v prípade trvalého pracovného pomeru od septembra

16. dec 2020

Ahojte baby 😉 kolegyňa nemá MD tak Vám píšem ja. Dostane materskú ak bola minulý rok 2 mesiace na brigáde (normálne mala zmluvu) a tento rok robí na TPP od septembra? Termin pôrodu presne zatiaľ nevie ale predpokladá 09/2021

fokuska
16. dec 2020

Podmienky na matersku su nasledovne:
- aspon 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednym 2 rokoch pred porodom
a zaroven
- aktivne nemocenske poistenie alebo ochranna lehota

Ak bude kolegyna aj nadalej zamestnana pocas tehotenstva, tak podmienky splni.

juliatriscova
16. dec 2020

ak bude naďalej zamestnaná alebo v ochrannej lehote, tak vznikne jej nárok, pretože splní 270 dní nemocenského poistenia.........ak nastúpi na materskú počas pracovného pomeru napr. v auguste 2021, tak rozhodujúce obdobie je od septembra 2020 do jula 2021...........

fokuska
16. dec 2020

@juliatriscova Rozhodujuce obdobie pri nastupe na MD v roku 2021 je rok 2020. Cize sa jej bude brat september - december.

juliatriscova
16. dec 2020

@fokuska nemáš pravdu......

ak nemocenské poistenie zamestnanca, samostatne zárobkovo činnej osoby alebo dobrovoľne nemocensky poistenej osoby trvalo nepretržite najmenej od 1. januára kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského

ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, a obdobie nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, bolo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského

lienocka2808
16. dec 2020

Otazka, a je uz vobec tehotna, ked ma termin porodu 9/2021?

fokuska
16. dec 2020

@juliatriscova Hmmm... tak som sa dozvedela nieco nove, vdaka za opravu, nesedelo mi to podla toho co som vedela, ale teda som ocividne vedela zle.

juliatriscova
16. dec 2020

@fokuska nič sa nestalo.......celý život sa učíme.......

zalka
16. dec 2020

@fokuska vieš to dobre ale len ak je v tom istom zamestnaní k 1.1. tak vtedy platí to čo si písala 🙂

ajka3010
3. jan 2021

@juliatriscova Pardon.... votriem sa sem. Som v podobnej situácii. Viete mi prosím poradiť či mi ovplyvní výšku materskej zvýšenie platu a teda vyššie odvody na NP?

juliatriscova
3. jan 2021

@ajka3010 ak to zvýšenie bude v rozhodujúcom období...