Nárok na materskú pri zmene zamestnávateľa

janittta1
3. sep 2021

Ahojte,dúfam ze mi niekto poradi... zmenila som zamestnávateľa a zistila som ze dom tehotná. U minulého zamestnávateľa dom pracovala 1,5roka. K novému som nastúpila od 2.9.2021, 1.9 bol sviatok takže tento deň si budem musieť zaplatiť zdravotnú... Mozem si zaplatiť aj nemocenské do soc.poistovne aby som neprišla o materskú?

andula1988
3. sep 2021

@janittta1 spatne sa doplatit nemocenske neda… a preco by ste mali prist o matersku?

potkan212
3. sep 2021

Neprídete o materskú, dohodnite sa s ním nech Vám platí odvody z cca 2300 €, prípadne chvílu pobudnite doma, zamestnajte sa 3 mesiace pred plánovanou materskou na maximalny VZ pre vypocet materskej a budete dostavat mesacne 1700 eur. Aj tento kebyze Vam to vykazuje a mu to doplacate ten rozdiel, tak je to vyhodne 🙂

potkan212
3. sep 2021

A ak ste mala narok na PvN tak ste urobila chybu, ze ste sa ihned zamestnala u ineho z-tela 🙂

janittta1
autor
3. sep 2021

@andula1988 lebo 31.8.som ukončila pracovny poner a 2.9.mam u druhého zamestnávateľa. Nárok na materské mi vznikne až keď budem mat odvodených 270dni nemocenského u nového zamestnávateľa,ci? Preto sa pýtam ci môžem sama doplatiť ten jeden deň co mi chyba 1.9.

andula1988
3. sep 2021

@janittta1 za posledne 2 roky treba splnat 270 dni NP… a treba ho mat aktivne, alebo si platit dobrovolne alebo byt v ochrannej lehote ….
Vobec to nemusi byt subezne ….. ak budete mat u noveho zamestnavatela viac ako 90 dni tak materska sa bude vyratavat z toho vymeriavacieho zakladu

janittta1
autor
3. sep 2021

@andula1988 ooo tak to je super, ďakujem, fuuu odľahlo mi

gemina
3. sep 2021

@janittta1 za 1.9. si musíte doplatiť len zdravotné poistenie, to je povinné. Sociálne poistenie za ten jeden deň si doplácať nemusíte, nie je to povinné a vôbec nevadí, že máte 1 deň pauzu. Do počtu 270 nem. poistenia sa započítavajú aj všetky predošlé poistenia, aj keď boli medzi nimi "pauzy".

lilinka88
3. sep 2021

@janittta1 sociálne aj keby ste si chceli doplatiť, spätne sa nedá