Co vsetko treba a kde vybavit ked som bola zamestnana od marca 2012 do oktobra 2014 kedy som na zaciatku oktobra sla na pn a zmluvu mi ukoncili k 31.10.... V pn-ke pokracujem aj nadalej,v podstate uz mi bude koncit a mala by som nastupit na MD,ak mam narok,co si myslim ze by som mala mat...alebo nie?Malo by to mat nieco spolocne s osem mesacnou ochrannou lehotou pokial som bola prepustena uz ako tehotna,hadam som tomu spravne pochopila....a treba aj od byv. zamestnavatela nejake dokumenty ohladom materskej alebo???
@miminkaa6 Narok na materske ti vznikne. Ak ti skoncil prac.pomer, tak ziadost o materske zanesies rovno na pobocku SP. Zamestnavatel ti uz nic nepotvrdzuje. Tym, ze mas ukonceny PP sa od narodenia dietata mozes prihlasit na SP ako osoba starajuca sa o dieta, aby za teba pocas materskej platil dochodkove poistenie stat. Po skonceni celej materskej dovolenky je potrebne sa s poistenia odhlasit.
@miminkaa6 termín máš v júni a ukončený pp bol 31.10.2014, tj. tehotná si v čase ukončenia pp bola a stihaš 8mesačnú ochrannú lehotu aj splnaš 270dní poistenia v období 2roky pred pôrodom. Ale pozor na to!!!! že treba o materské požiadať PRESNE 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu, nie skôr!!!! (aj ked si na pn až do požiadania o materské). ak by si žiadala skôr, nárok ti nevznikne, lebo v ochrannej lehote vzniká nárok presne 6týž. pred, nie skôr! vid § 50 Zákon o soc.poistení.
Čo sa týka dôchodkového poistenia, tak vzhladoom na to, že máš dieťa do 6rokov (čitam v tvojich údajoch 5rokov, tj. predpokadám, že do narodenia druhého nedovrší už 6??!!), tak ak si tak neurobila hned po ukončení prac.pomeru, tak si podaj čo najskôr prihlášku na dôch.poistenie štátom na staršie dieťa do 6rokov (ak by pred pôrodom dosiahlo 6, tak treba odhlášku) a od pôrodu potom odnes na soc.poistonu kopiu rodného listu+vyhlasenie fyzickej osoby o riadnej starostlivosti o mladšie dieťa (možno budú chcieť aj odhlášku +prihlášku) a daj si pečiatkou potvrdiť prevzatie aj prihlášky, odhlášky (príp. toho vyhlásenia o riadnej starost. ak nebudú chcieť prihlášku + odhlášku). Jednu kopiu RL treba aj k žiadosti o materské doručiť (na iné oddelenie).
Ak si nájdeš prácu, kde ti vznikne dôch.poistenie zamestnanca alebo povinne poistenie szčo, tak treba odhlášku z toho poistenia alebo dovršením 6rokov dieťaťa alebo ak by sa menil zákon aj v iných prípadoch (teraz môže aj do škôlky chodiť na plných 8hodín, no ono sa to časom aj mení... tj. podla aktuálnych zákonov potom)
------
tiež zdravotné oistenie si potom over, si tam zavolaj, čo treba (rozhodnutie o priznaní materského + kopia ukončneia pn či stačí? či aj iné potvrdenie o poberaní nemocenského zo soc.poistovne + rl dieťaťa)
Fu ha...trosku zlozitvô sa mi to zda :-/ Hadam povybavujem....
@miminkaa6 Ja som ti to napisala trocha zjednodusene ako gapa. Akurat este nastup na materske v tvojom pripade (ak mas ukonceni PP-nastup na materske v ochrannej lehote) musis mat presne 6 tyzdnov pred pravdepodobnym porodom Po narodeni dietata je treba dorucit RL dietata na pobocku SP na oddelenie nemocenskeho poistenia. RL musis dorucit, aby si nemala pozastavene poberanie materskeho.
Viem ti odpovedat na jednu z otazok...Ak si otehotnela este pocas trvania prac.pomeru,tak narok na matersku mas,si v 8-mes. ochrannej lehote.Ak ti mozem poradit,zavolaj na centralu soc.poistovne,tam ti zodpovedaju vsetky otazky.