Nárok na materskú pred pôrodom

zany_pj
4. jan 2017

Ahojte. Chcem sa vás spýtať ako ste na tom boli s vyplatením prvej materskej. Nárok na materskú dovolenku mi vznikol od 22.11.2016 ( odvtedy som doma). Zamestnávateľ mi podal vyplnenú žiadosť do sociálnej poisťovne až 22.12.2016 ( po uzavretí výplat našou účtovníčkou). Ide o to, že ma zaujíma koľko času majú oni na spracovanie, resp.ako sa to vypláca spätne. Vôbec sa do toho nevyznám. Dôležitá vec je aj to, že som ešte neporodila. Termín mám 7.1.2017. Ďakujem za všetky odpovede.

majusqa77
4. jan 2017

socialna poistovna ma na vydanie rozhodnutia 60 dni. avsak je predpoklad, ze teraz cca okolo 15teho dostanes vyplatene uz za november-december (a btw.to, ze si neporodila vobec nieje dolezite)

zany_pj
autor
4. jan 2017

Aha, ďakujem. Čiže keď som si zadala na žiadosti vyplácanie na účet už nemusím nič osobne riešiť s poisťovňou len čakať kedy mi to nabehne...ja len, že otec má so sociálnou poisťovňou stále problémy ( síce iné, ale stále mu predlžujú lehotu a podobne) tak, že či náhodou aj s materskou nevymýšľajú do posledných dní čo majú lehoty...že ako to reálne u nás funguje.

evittam
4. jan 2017

@zany_pj Suhlasim s @majusqa77. A nechapem postup mzdarky-mala potvrdit tlacivo a hned ho poslat,vobec nemusela cakat na uzavretie vyplat....
Ja som toto vyriesila tak,ze som si to nechala potvrdit,v praci som nechala kopiu a sama som zaniesla original do SP. Co si clovek sam nezariadi...

zany_pj
autor
4. jan 2017

Ja som si to tiež chcela sama zariadiť...ale s tým ako to bolo u nás v práci kým som odišla na materskú ( čistá katastrofa) a naťahovať sa so šéfom aj s účtovníčkou ( stále nejaké výhovorky a podobne) som nemala náladu... som v podstate rada, že je to vôbec podané a že sa tam už pravdepodobne nevrátim 🙂

evittam
4. jan 2017

@zany_pj Chapem ta. Ale proste treba si stat za svojim. Ake natahovacky-tu mi daj peciatku podpis,sprav si kopiu. Ostatne je moje.😉

seagul
4. jan 2017

Ja som tlacivo odovzdala v praci 16.12 ks nastupom na MD 27.12) a vyjadrenie zo socialky mi prislo tesne po vianociach ( 27 alebo 28), takze im to zrovna dlho netrvalo 🙂

zany_pj
autor
4. jan 2017

No dnes mi došiel dopis aj vymeraný základ, ale teda nie som si istá či dostanem teraz v januári vyplatenú materskú za prvý mesiac čo som bola na nej t.j. 22.11.-22.12., lebo tam je doslova : " Nárok na výplatu materského po uplynutí očakávaného dňa pôrodu určeného lekárom je podmienený oznámením identifikačného čísla sociálneho zabezpečenia dieťaťa Soc.poist.BA. Bla bla...-identifikačné číslo dieťaťa je jeho rodné číslo. Čiže vy ste reálne dostali vyplatenú materskú ešte pred narodením?

majusqa77
4. jan 2017

@zany_pj citaj co tam je 🙂 po termine porodu musis dolozit rodny list 🙂 materske sa vyplaca aj pred porodom 🙂

evittam
4. jan 2017

@zany_pj Samozrejme,

evittam
4. jan 2017

...ze je MD vyplacana este pred porodom,ved je to MD-narok mas 6-8tyzdnov pred terminom porodu.

zany_pj
autor
4. jan 2017

ďakujem za rady a navigovanie v tých výrazoch...stres a podobne takto pár dní pred pôrodom mi nedovolí ani normálne rozmýšľať. Ešte po tom ako sme finančne "vykrvácali" :D po bábätkovských nákupoch a vyplatení nemocnice sa v celku neviem dočkať tej almužnej čo mi nabehne na účet. 🙂