Nárok na materskú počas podpory po rodičovskej

andulka246
18. sep 2016

Ahojte, prosím viete mi poradiť, či mám nárok na materskú ak by som otehotnela počas tej podpory, ktorá je po rodičovskej? Ďakujem vopred 🙂

miku1
18. sep 2016

@andulka246 Pokiaľ viem, tak nárok na materskú by si mala len vtedy, keď by si bola stále zamestnaná. Inak nie.

draik
18. sep 2016

@andulka246
Museli by ste mať ku dňu pôrodu 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky a zároveň mať toto poistenie aktívne (zamestnanie, SZČO,...)

andulka246
autor
18. sep 2016

@draik aha takže na materskú nemám nárok? a na rodičovský príspevok (čo chodí tých 220e) ?

enusamt
18. sep 2016

@andulka246 na to má nárok každá matka po pôrode, na materskej...

andulka246
autor
18. sep 2016

@enusamt aj ked budem na tej podpore po rodičovskej ? Takto, malý má tri roky čiže mi končí rodičovský a do zamestnania ma späť nezobrali, takže bude 6 mesiacov brať tú podporu. Ak otehotniem počas toho budem mať nárok teda na tú materskú, alebo rodičovský príspevok?

anjelik2509
18. sep 2016

ja som si to teraz zisťovala a nie, nemáš nárok počas doby evidencie na úpsvar... Musí byť aktívne nemocenské poistenie, čo v prípade evidencie v nezamestnanosti nie je... Nárok by mohol vzniknúť, ak by si si ho sama platila, ale je to dosť € a mala by si nárok len na minimálnu materskú.
Na rodičovský príspevok má nárok každý rodič, ktorý sa stará o dieťa vo veku do troch rokov... A ak nie je nárok na materské, po narodení dieťaťa sa nabieha hneď na tých 203,20€... plus sa dostáva prídavok na dieťa, to je 23,52€

anjelik2509
18. sep 2016

@andulka246 ja teraz riešim podobné... mne malú nevzali do škôlky a v novembri má tri a nemá mi ju kto varovať, čiže do práce nemôžem nastúpiť... tak tiež hľadám iné možnosti...

andulka246
autor
18. sep 2016

@anjelik2509 Aha takže budem dostávať nejaké peniaze..ja som sa zľakla že teraz nebudem mať nárok na nič ak otehotniem počas tej podpory..Ďakujem veľmi pekne 🙂 A ten rodičovský je normálne hneď od prvého mesiaca narodenia dieťaťa?

andulka246
autor
18. sep 2016

@anjelik2509 tak potom ty máš tiež nárok na tú podporu nie? ak by si nemohla kôli malej do práce tak aspoň niečo mať isté že budeš dostávať..

enusamt
18. sep 2016

@andulka246 takže pokiaľ budeš na podpore a máš na ňu nárok, tak ju budeš poberať... tá je len 6 mesiacov... za tú dobu, kým otehotnieš a porodíš, tak ju budeš mať dobratú... čiže do pôrodu po zvyšok tehu budeš bez peňazí... a potom budeš mať len ten rodičovský príspevok...
pokiaľ viem, tak ženám radia, aby po pôrode sa odhlásili z úradu práce z toho dôvodu, že sa to neoplatí, keďže si za tú dobu vôbec nehľadajú aktívne prácu

čiže úrad práce vôbec nezabezpečí nárok na materskú.. na to treba byť zamestnaný zákonom stanovený čas

anjelik2509
18. sep 2016

@andulka246 od prvého mesiaca, ale vyplácajú to spätne, čiže keď sa narodí trebárs v júli, peniažky prídu až v auguste.... Ale keď už si bola na RD snáď vieš 😉

anjelik2509
18. sep 2016

@andulka246 myslím že áno, nárok na podporu mám, keďže som stále zamestnaná, len teda, budem musieť dať výpoveď...

andulka246
autor
18. sep 2016

@anjelik2509 no hej bola som len si to nepamätám už :D Takže som to pochopila správne? 🙂

anjelik2509
18. sep 2016

@andulka246 myslím že áno 😉 🙂 čiže keby sme otehotneli počas podpory, tak nárok na materské nemáme, nabehli by sme hneď na rodičák...

nivea777
18. sep 2016

@anjelik2509 nepomohla by ti PN? vyprsi ti rodicak,pojdes na PN... aktivne NP ti stale bezi.. nie?

anjelik2509
18. sep 2016

@nivea777 to áno, ale tehotná nie som... a byť pn s dvoma deťmi.... mám rozrobenú jednu vec ohľadom tohto, tak uvidíme ako to dopadne a potom sa budem musieť podľa toho zariadiť.... 😉 ale zvažovala som aj túto možnosť... 😉

gapa
18. sep 2016

@anjelik2509
@andulka246
ak si bola zamestnaná aspon 270dní (napr. čerpala rodič.dovolenku alebo pracovala, teda nemala prerušené poistenie napr. z dôvodu čerpania neplateného volna, tzv. neplatenej RD) a potom ideš na úrad práce a otehotnieš tak, že porodíš napr. po 15 či 16-17 mesiacoch, tak získať nárok na materské z minima nie je ťažké, ani to tolko nestojí. Stačí sa prihlásiť na dobrovolné nem.poistenie +dobr.dôchodkové pred nástupom na md (presnejšie pred požiadaním o materské, čo je najneskôr 6týž. pred termínom) a treba si dobre vyrátať, že v období 2roky pred skutočným dnom pôrodu musíte mať aspon 270dní nem.poistenia (dni RD počas trvania prac.pomeru sa pre nárok na materské do toho rátajú), to znamená, že najviac 460kal.dní bez poistenia!!!!! tj. niekedy stačí sa prihlásiť na dobr.nem+dôch.poistenie na pár dní počas tehotenstva a potom odhlásiť, ak porodíš do 15mesiacov. No treba rátať aj s rezervou, ak by pôrod nastal nejaký týžden či dva neskôr alebo tiež skôr ako 6týž. pred termínom.

anjelik2509
19. sep 2016

@gapa aha 🙂 ďakujem pekne za vysvetlenie 🙂 a koľko je to minimum na to nem. poist.?

gapa
20. sep 2016

@anjelik2509 odvody z minima, čo je 429eur je myslím 33,15% z 429eur na mesiac (na pár dní sa to dá). Materské je 70% z vym.základu, tj. cca 70% z 429eur= cca 300eur oproti cca202eur rodičovskému a materské sa berie aj pred pôrodom, RP nie, prvý za mesiac narodenia dieťaťa.

anjelik2509
20. sep 2016

@gapa aha, takže tých 33,15% zo sumy 429€ a vyjde mi koľko sa platí mesačne? To vychádza 142€.... no ništ, ďakujem krásne, idem rozmýšľať 😀 😉

gapa
20. sep 2016

@anjelik2509 treba rátať potom tie dni, neoplatí sa to platiť zbytočne dlho, len čo treba kvôli dnom.

anjelik2509
21. sep 2016

@gapa ďakujem na sto krát.... keby niečo, píííííšem 😉 😉