Nárok na materskú po skončení pracovného pomeru

romana22222
2. feb 2020

Dobrý den milé dámy, rada by som sa poradila aj keď som už pár krat volala na Socíalku, som tehotná a moja prac zmluva mi konci vo Februári, momentálne som na Pn pre ťažkosti v tehu, ale chcela by som ísť na podporu od Marca až do Marerskej čiže do polky Júla cca termin mám v Auguste. Nechem Pn nevydržím sedieť iba doma a potrebujem byt aj u rodičov aj v dome ktorý opravujeme čo je úplne mimo mojho trvalého bydliska, podpora mi príde lepšia volba. Akurát sa bojím či mám na vsetko nárok podmienky pre materské sú : byt nemocensky poistená najmenej 270 dva roky pred pôrodom ( som urcite toto spĺňam je cca 9 mesiacov tých 270dni) akurát neviem či súvisle ? musí byt ,mala som už mesiac podporu min rok a druha podmienka je byt zamestnaná alebo byt v ochrannej lehote ( budem lebo som otehotnela počas prac pomeru ) Myslite si že mám nárok na tu materskú takú normálnu sumu ako má byt ? ako aj na ten rodič príspevok ? keď budem na úrade prace evidovaná od Marca ?
Dakujem a sorry za tak dhy prispevok.

evittam
2. feb 2020

@romana22222 Narok na MD mas. Ci na podporu je otázne ak si ju vycerpala min.rok. Ci si cerpala len mesiac? Tak docerpes zvyšok.

romana22222
autor
2. feb 2020

@evittam dakujem 😇áno len mesiac a kus zvyšok by som akurát do júla vyčerpala a potom MD

evittam
2. feb 2020

@romana22222 Tak po MD dočerpat zvysok a RP na otca dieťaťa.

romana22222
autor
2. feb 2020

@evittam dakujem ti krasne o tom RP som sa nepýtala ešte socialky nič zatiaľ akurát toto má zaujíma ci keď nastanú komplikácie v tehu môžem nroamlne ísť do nemocice lezat keď som na úrade prace ale asi áno 🙂

lentilkaxxx
2. feb 2020

@evittam. Keďže jej vyjde nárok na MD (bude v ochrannej lehote), má nárok na vyšší príspevok (370 eur) automaticky

romana22222
autor
2. feb 2020

@lentilkaxxx dakujem super potom hihi

evittam
2. feb 2020

@lentilkaxxx A? Píšem snad nieco ine?

lentilkaxxx
2. feb 2020

@evittam prečo rodičák na otca dieťaťa? Aj ona má naň nárok

evittam
2. feb 2020

@lentilkaxxx No ak chces dobrat podporu a neprist o nu. Nemôžeš poberat podporu a súčasne RP.

evittam
2. feb 2020

@lentilkaxxx Ano aj otec ma nárok ak žijete v spoločnej domácnosti.

lentilkaxxx
3. feb 2020

Zena ešte môže byť po materskej na pracaku (aspoň kým doberie podporu), pripadne dobrovolne nezamestnaná (ak ju budu hnať do roboty) a partner sa dá vypísať na materskú. 28 týždňov by bral 75% hrubej mzdy. Partnerka by bola doma a on v tom čase si dá druhý prac.pomer u zamestnávateľa. Potom ona zas na rodicak a on do pôvodného prac.pomeru.

evittam
3. feb 2020

@lentilkaxxx To uz nie je také jednoduché. Uz nemoze pracovať na iny TPP-SP to kontroluje nakoľko otec podpíše prevzatie dietata do starostlivosti a to predsa nemoze ak robí na plny úväzok cize max.dohoda na nejakých par hodin alebo ešte nejdu moc po SZCO.

romana22222
autor
4. feb 2020

@lentilkaxxx dakujem krasne ja odčerpam podoru do porodu ešte 🙂 mám 4 a pol mes na docerpanie a potom materská , volala som na socialku a mám na vsetko nárok 🙂

lentilkaxxx
4. feb 2020

@evittam Viem. Ako personalistka som to riešila niekoľkokrát. Môžeš dať dohodu, konzultovala som to s kontrolorkami zo SP

patricia2120
25. júl 2021

Ahoj. Prosim neviete mi poradir ci by som mala narok na MD a aj prispevok v tehotenstve ,ked som pracovala od 10/2019 do 5/2021? A napr by som tento mesiac otehotnela.dakujem

zuzanockamt
25. júl 2021

@patricia2120 nie, nemáš aktívne NP