Dobrý den milé dámy, rada by som sa poradila aj keď som už pár krat volala na Socíalku, som tehotná a moja prac zmluva mi konci vo Februári, momentálne som na Pn pre ťažkosti v tehu, ale chcela by som ísť na podporu od Marca až do Marerskej čiže do polky Júla cca termin mám v Auguste. Nechem Pn nevydržím sedieť iba doma a potrebujem byt aj u rodičov aj v dome ktorý opravujeme čo je úplne mimo mojho trvalého bydliska, podpora mi príde lepšia volba. Akurát sa bojím či mám na vsetko nárok podmienky pre materské sú : byt nemocensky poistená najmenej 270 dva roky pred pôrodom ( som urcite toto spĺňam je cca 9 mesiacov tých 270dni) akurát neviem či súvisle ? musí byt ,mala som už mesiac podporu min rok a druha podmienka je byt zamestnaná alebo byt v ochrannej lehote ( budem lebo som otehotnela počas prac pomeru ) Myslite si že mám nárok na tu materskú takú normálnu sumu ako má byt ? ako aj na ten rodič príspevok ? keď budem na úrade prace evidovaná od Marca ?
Dakujem a sorry za tak dhy prispevok.
@evittam dakujem 😇áno len mesiac a kus zvyšok by som akurát do júla vyčerpala a potom MD
@romana22222 Tak po MD dočerpat zvysok a RP na otca dieťaťa.
@evittam dakujem ti krasne o tom RP som sa nepýtala ešte socialky nič zatiaľ akurát toto má zaujíma ci keď nastanú komplikácie v tehu môžem nroamlne ísť do nemocice lezat keď som na úrade prace ale asi áno 🙂
@evittam. Keďže jej vyjde nárok na MD (bude v ochrannej lehote), má nárok na vyšší príspevok (370 eur) automaticky
@lentilkaxxx dakujem super potom hihi
@lentilkaxxx A? Píšem snad nieco ine?
@evittam prečo rodičák na otca dieťaťa? Aj ona má naň nárok
@lentilkaxxx No ak chces dobrat podporu a neprist o nu. Nemôžeš poberat podporu a súčasne RP.
@lentilkaxxx Ano aj otec ma nárok ak žijete v spoločnej domácnosti.
Zena ešte môže byť po materskej na pracaku (aspoň kým doberie podporu), pripadne dobrovolne nezamestnaná (ak ju budu hnať do roboty) a partner sa dá vypísať na materskú. 28 týždňov by bral 75% hrubej mzdy. Partnerka by bola doma a on v tom čase si dá druhý prac.pomer u zamestnávateľa. Potom ona zas na rodicak a on do pôvodného prac.pomeru.
@lentilkaxxx To uz nie je také jednoduché. Uz nemoze pracovať na iny TPP-SP to kontroluje nakoľko otec podpíše prevzatie dietata do starostlivosti a to predsa nemoze ak robí na plny úväzok cize max.dohoda na nejakých par hodin alebo ešte nejdu moc po SZCO.
@lentilkaxxx dakujem krasne ja odčerpam podoru do porodu ešte 🙂 mám 4 a pol mes na docerpanie a potom materská , volala som na socialku a mám na vsetko nárok 🙂
@evittam Viem. Ako personalistka som to riešila niekoľkokrát. Môžeš dať dohodu, konzultovala som to s kontrolorkami zo SP
Ahoj. Prosim neviete mi poradir ci by som mala narok na MD a aj prispevok v tehotenstve ,ked som pracovala od 10/2019 do 5/2021? A napr by som tento mesiac otehotnela.dakujem
@patricia2120 nie, nemáš aktívne NP
@romana22222 Narok na MD mas. Ci na podporu je otázne ak si ju vycerpala min.rok. Ci si cerpala len mesiac? Tak docerpes zvyšok.