Ahojte,
viem ze tato otazka tu uz bola riesena viackrat, ale chcem mat v tom jasno. V novembri 2012 som nastupila do prace po VS na dobu urcitu (zastupovanie pocas MD) t.j. do jej navratu z materskej dovolenky. Dotycna je teraz na rodicovskej dovolenke s tym ze uz caka druhe babatko zaciatkom septembra 2014. Ja mam termin porodu koniec septembra. Zaujima ma ci mam narok na matersku, kedze zamestnavatel so mnou pravdepodobne ukonci pracovny pomer k dnu kedy nastupim na matersku dovolenku. V tomto pripade sa vztahuje na mna ochranna lehota tych 8 mesiacov a mam narok na matersku? A musim dat pisomne oznamenie zamestnavatelovi, ze som tehotna, aby som bola v ochrannej lehote alebo ta ochranna lehota je automaticky?
Vopred dakujem za odpoved 🙂
oznamit som mu to oznamila, ale nie v pisomnej podobe. To ma zaujima, ci ta ochranna lehota plynie aj tak, alebo to musi byt "cierne na bielom" .
dakujem za odpoved 🙂
@brella9 môj názor, zamestnávateľ s tebou nemôže ukončiť PP .. lebo si tehotná. Tvoj PP je dohodnutý na zástup niekoho kto je na MD a RD. A sama píšeš, že nastúpi na MD ešte pred tebou. Tebe skončí PP až vtedy ked sa dotyčná vráti do práce.
Čiže ak by ťa chcel zamestnávateľ vyhodiť, musel by presvedčiť tú ktorú zastupuješ aby sa vrátila na pár dní do práce, a tým ti môže aj teraz skončiť PP ... ale ináč nemôže .... na to daj bacha ... lepšie je potiahnuť čím najdlšie v zamestnaní.
Ahojte,chcem sa opytat...mam zmluvu na dobu urcitu do konca maja...okolo 20.6. mby som mala nastupit na matersku...co tie cca 20 dni nebudu mi chybat? ja som na Pn a budem az do tej materskej...budem aj ja v ochrnnej lehote?netreba mi ist oznamit do zdravotnej poistovni od juna,ze som este stale pnnn ???
@elisa111 ak do 31.5.14 máš 270 dní poistenia - rátajú sa tam aj tie dni čo si na PN ako zamestnanec. Tak nárok na MD mať budeš, na MD musíš nastúpiť 6t pred termínom pôrodu.
A na ZP treba oznámiť, že si na PN nezamestnaná aby za teba platil odvody do ZP štát, a tiež aj ked nastúpiš na MD to oznámiš ZP a aj pri nástupe na RD. A prihlás sa na Sp na dôchodkové poistenie.
ale ja ked budem Pn na urad od 1.6 nepojdem ..takze len staci ist do ZP nahlasit ze som dalej vypisana,ale papier z pn bude mat este stale zamestnavatel u seba pokial ho neukoncim...s cim sa mam potom v ZP preukazat...s tym papierom co mam doma?a do tej Sp sa mam ist kedy prihlasit na to dochodkove ?
@elisa111 Na ZP ti bude treba zaniesť potvrdenie zo SP o PN z ochrannej lehoty - väčšinou si to takto vyžadujú, aby mali o tom doklad. Ústne nahlásenie neakceptujú. Keď ti vznikne na materské nárok, tak ti zo SP zašlú rozhodnutie o priznaní materského a toto rozhodnutie (kópiu) je potrebné tiež zaniesť na ZP.
@zalka dakujem pekne za odpoved...no aj ja som sa nad tym zamyslala ako to vlastne bude so mnou...kedze v zmluve mam riadne napisane na dobu urcitu do navratu z materskej (rodicovskej) dovolenky pani XY. Len ktovie ake to finty tiez ma. Mozno mas pravdu, ze zavolaju ju nech akoze robi par dni...
Este stale mi nejde do hlavy ta ochranna lehota? Je naozaj pravda ze nemusim to pisomne ohlasit, ze som tehotna, ale narok na matersku budem mat? Chcem si byt ista, lebo prist o matersku by bola riadna skoda
@brella9 Ak si už teraz tehotná (t.j. ešte v prac. pomere), tak nárok na materské v ochrannej lehote stihneš (8.mes.). Zamestnávateľovi by si to oznámiť mala.