Dobrý deň,
Pracujem som v rakusku 3 roky a plánujem sa vrátiť na SK a založiť s priateľom rodinu. Mám po príchode na SK narok na materskú zo SK? Dá sa to nejak z Rakúska preniesť ? Z rakúska materskú nechcem keďže je len 8mesiacov pred a 8 mesiacov po pôrode. Alebo musím odrobiť nejakú dobu aj na SK, keďže som čítala ze musí byt nemocenské poistenie pred pôrodom najmenej 270 dni..Ďakujem.
Matersku z Rakuska a potom rodicak zo Sk, len neviem ci bude vyssi ci ten mensi.
@radka123217 budes na Slovensku pracovat (hlavni pracovni pomer) nez otehotnis/porodis nebo prijdes uz tehotna a pracovat tady nebudes? Podminka 270dni pojisteni se vztahuje na vsechny zeme EU, tak kdyby ses zamestnala na Slovensku min. na 3m pred nastupem na materskou, dostala bys pak slovenskou materskou.
@radka123217 Zial nemas, jedine ze nieco budu vyplacat z Rakuska a dorovna sa to na Slovensku. A tych 8 mes si kde vzala? Mas matersku 8 tyzdnov po porode ( 100% platu) a potom si zvolis model ( bud rok, 1,5 alebo 2 roky), rok je 80% mzdy, nesmies prekrocit 2 tyzdne PN za dobu myslim pol roka v Rakusku ( ale to nejak suvisle) skrz narok na tu verzu zavisli od vysky prijmu. Dalsie su pausalne a su stale vyssie ako slovensky rodicak. Cize len to pekne tahaj v ramci Rakuska.
@kiki68 no myslela som 8 týždňov nie mesiacov som sa pomýlila
@radka123217 ale peniaze podla modelu, co zvolils budes mat vyplacane v flake podobnej ako na Slovensku. Plus rodinne pridavky.
@radka123217 na Slovensku urcite narok na matersku nemas. Neviem ake podmienky su v Rakusku, ale zistuj tam