Ahojte maminky, mam na vas jednu otazocku. moja sestra je mesiac 2 mesiace nezamestnana a zistila ze je tehotna. bere antikoncepciu a zadarilo sa nevedomky. Chcem sa tak spytat ze pracovala od 1.11.2017 do 31.3.2018 a potom od 1.4, do 31.8.2018. Nepobera ani nezamestnanecke. Chcem sa spytat ze ci bude mat narok na matersku ked si zacne platit dobrovolne nemocenske? alebo co musi spravit aby dostala aspon nejaku matersku? niekde som citala ze staci platit poistenie 26 tyzdnov pre porodom a cosi dostane.dakujem
Ahojte, zamiesam sa aj ja do diskusie, presne tiez riesim ako na max vysku materskej.
@evittam prosim ta, da sa to spravit tak, ze som aktualne na rodicovskej dovolenke ale pracovny pomer mi trva. Mozem dat vypoved v povodnom zamestnani a tiez sa prihlasit na DNP a platit max. ? Tiez by to bolo niekolko tyzdnom a potom by som isla na PN do konca tehu. Vysla by maximalna materska?
@hu3hu3 Hlavnu podmienku naroku na MD ma splnenu, cize moze mat este aj max.MD. V ktorom je tt? Ak max.do 8tt.tak rýchlo sa prihlásiť na DNP z max.VZ, zaplatiť par dni a na PN. PN bude mat z minima, odvody platit nemusí a MD bude mat z maxima. Musi to však stihnut najmenej 26tyzdnov pred nástupom na MD.