Ahojte 🙂
Prosim vas potrebujem poradit..Chceli by sme s priatelom bábo (nakolko ma ,,tlaci,, moj vek a vek môjho priatela) ,lenze menila som robotu,bola som 3 roky zamestnana len na dohodu a teraz od 1.3. som sa zamestnala na TPP.Pocas tych 3 rokov som si ale sama platila zdravotnu a socialne mi platil zamestnavatel s minima..Zaujimalo by ma,ci budem mat narok na matersku ak by som otehotnela po 3 mesiacoch v novej praci po skusobnej dobe.Dakujem
Dakujem za odpoved aj za radu 🙂 ..je mi jasne,ze sa to moze stat,ale pracu som menila prave preto,ze v tej starej som z tych stresov otehotniet nemohla ☹
@reva6 teoreticky by ju vyhodiť nemali, ale prakticky to vyzerá úplne ináč... do každého zamestnania radšej zoberú, prípadne si nechajú človeka s dlhšou praxou a hlavne takého, ktorý bude makať a nie že ešte len nastúpi do práce a hneď ide na materskú...toto zamestnávatelia nemajú radi a nie raz som sa stretla s tým, hlavne pokiaľ bola žena na dobu určitú, tak jej povedali ešte pred nástupom na materskú, že už s ňou nepočítajú. Prípadne v prvý deň nástupu po RD do práce, nakoľko kým mala ona prax necelý 1 rok a potom dlho nerobila, tak jej náhradníčka počas trvania MD nadobudla prax 3 roky, takže tieto náhradníčky si zvyknú nechať.
@zuzana2107 ja si myslím, že keď si na to pripravená, tak choď do toho 🙂 len treba rátať s možným vyhadzovom, ale to musia s týmto rátať si myslím že všetky ženy nastupujúce na md, aj tie so stabilným zamestnaním.
@zuzana2107 Keďže ešte tehotná ani nie si, teoreticky stihneš v novej práci odpracovať aj 270 dní (9 mesiacov) pred nástupom na MD. Ak ti, samozrejme, tento pracovný pomer neskončí skôr. Za predpokladu, že v tejto práci zotrváš do nástupu na MD (čo je momentálne za viac ako 34 týždňov - ak otehotnieš tento týždeň), tak budeš mať aj nárok aj sa ti bude rátať materské z tohto platu (ak odpracuješ aspoň 90 dní bez PN).
@havana_frost dakujem pekne 🙂
Ak si si platila dobrovoľné nemocenské poistenie tak áno. Ale neni to moc veľká materská, čo počúvam.
Inak by som ti to neradila takto hneď na začiatku v novej práci, je dosť možné že ťa prepustia.