Nárok na materskú, keď som začala v novom zamestnaní

zuzana2107
23. mar 2015

Ahojte 🙂
Prosim vas potrebujem poradit..Chceli by sme s priatelom bábo (nakolko ma ,,tlaci,, moj vek a vek môjho priatela) ,lenze menila som robotu,bola som 3 roky zamestnana len na dohodu a teraz od 1.3. som sa zamestnala na TPP.Pocas tych 3 rokov som si ale sama platila zdravotnu a socialne mi platil zamestnavatel s minima..Zaujimalo by ma,ci budem mat narok na matersku ak by som otehotnela po 3 mesiacoch v novej praci po skusobnej dobe.Dakujem

sheila72
23. mar 2015

Ak si si platila dobrovoľné nemocenské poistenie tak áno. Ale neni to moc veľká materská, čo počúvam.
Inak by som ti to neradila takto hneď na začiatku v novej práci, je dosť možné že ťa prepustia.

zuzana2107
autor
23. mar 2015

Dakujem za odpoved aj za radu 🙂 ..je mi jasne,ze sa to moze stat,ale pracu som menila prave preto,ze v tej starej som z tych stresov otehotniet nemohla ☹

reva6
23. mar 2015

@sheila72 preco by ju mali preustit?
ked otehotnie po skusobnej dobe tak preco by ju mali vyhodit.... ??

sheila72
23. mar 2015

@reva6 teoreticky by ju vyhodiť nemali, ale prakticky to vyzerá úplne ináč... do každého zamestnania radšej zoberú, prípadne si nechajú človeka s dlhšou praxou a hlavne takého, ktorý bude makať a nie že ešte len nastúpi do práce a hneď ide na materskú...toto zamestnávatelia nemajú radi a nie raz som sa stretla s tým, hlavne pokiaľ bola žena na dobu určitú, tak jej povedali ešte pred nástupom na materskú, že už s ňou nepočítajú. Prípadne v prvý deň nástupu po RD do práce, nakoľko kým mala ona prax necelý 1 rok a potom dlho nerobila, tak jej náhradníčka počas trvania MD nadobudla prax 3 roky, takže tieto náhradníčky si zvyknú nechať.

@zuzana2107 ja si myslím, že keď si na to pripravená, tak choď do toho 🙂 len treba rátať s možným vyhadzovom, ale to musia s týmto rátať si myslím že všetky ženy nastupujúce na md, aj tie so stabilným zamestnaním.

havana_frost
24. mar 2015

@zuzana2107 Keďže ešte tehotná ani nie si, teoreticky stihneš v novej práci odpracovať aj 270 dní (9 mesiacov) pred nástupom na MD. Ak ti, samozrejme, tento pracovný pomer neskončí skôr. Za predpokladu, že v tejto práci zotrváš do nástupu na MD (čo je momentálne za viac ako 34 týždňov - ak otehotnieš tento týždeň), tak budeš mať aj nárok aj sa ti bude rátať materské z tohto platu (ak odpracuješ aspoň 90 dní bez PN).

zuzana2107
autor
24. mar 2015

@havana_frost dakujem pekne 🙂