Nárok na materskú, keď je firma v konkurze

nika361
2. feb 2015

Ahojte, chcela by som sa spýtať, pracovala som 4 roky vo firme a momentálne nám oznámili, že firma je v konkurze a že dostaneme výpoved. CCa tento týžden. som v 8tt ale nemám ešte materskú knižku, budem mať nárok na materskú aj ked budem teraz na úrade prace evidovana? termín porodu bude v auguste 2015

evittam
2. feb 2015

@nika361 Áno budeš mať si v ochrannej lehote. 😉

nika361
autor
2. feb 2015

Čo to je tá ochranná lehota?

dena1973
2. feb 2015

@nika361 Ochranná lehota je doba, kedy je poistenec - poistenkyňa (zamestnanec - zamestnankyňa) chránený po ukončení pracovného pomeru. Tým, že si otehotnela ešte v dobe PP, tak ochrannú lehotu pre tehotné, ktorá je 8 mes. po ukončení PP stihneš....To sa týka aj nástupu na PN....
"Bežný" zamestnanec má tiež nárok na ochrannú lehotu (týka sa to nástupu na PN, OČR), ale v tomto prípade na PN musí nastúpiť do 7 kalendárnych dní po ukončení PP z dôvodu, že pre "bežného" zamestnanca (poistenca) je ochranná lehota 7 kal. dní....

nika361
autor
2. feb 2015

no to ste ma potesili, takze ja teraz mozem byt na urade, kedze bude problem sa aj tak zamestnat a brusko bude za chvilu vidno a potom ked porodim mi priznaju matersku a potom normalne budem dostavat davky???

evittam
2. feb 2015

@nika361 Presne tak

nika361
autor
2. feb 2015

baby potesili ste ma :D