Ahojte mamičky, mám otázku rodičovská dovolenka mi končí 30.5.2016 ale chceme ďaľšie dieťatko.. Moja otázka je že ak by som ostala tehotná ale dieta by sa nenarodilo do datumu kedy mi konci rodicovska cize by nebol retazovy porod..ale termin pprodu by bol v auguste alebo seprembri mam narok na matersku? Som zamestnana na dobu neurcitu ale cele prve tehotenstvo som bola pn...ze ako sa to potom riesi aby som dostala matersku...dakujem moc pekne
@dena1973 Dobry den, vy sa vyznate v týchto veciach veeelmi dobre. Už som od Vas čítala veľa príspevkov tak aj ja by som Vas poprosila o zhodnotenie mojej situácie....Momentálne som na rodičovskej dovolenke do konca júla 2016 kedy dovrši moj syn 3 roky. Medzičasom sa nám podarilo skomoliť druhé bábo a predpokladany termín pôrodu mám 1.3. 2016- takže v mojom prípade je to asi ten reťazový pôrod...A ak som si to dobre naštudovala tak ma gynekológ vypíše na materskú cca v 34týždni, zanesiem papier zamestnávatelovi(som zamestnaná na dobu neurčitú, ešte pred prvým pôrodom) a materská sa mi vypočíta z pravdepodobného príjmu, ktorý určí zamestnávateľ.....Druha moja dilema je že ak mi príde list o určení výšky materksej zo Sociálnej poisťovne, tak MUSIM ist na Urad prace a rodiny a oznámiť túto skutočnosť a tým strácam nárok na rodičovský príspevok na prvorodenéo syna....Pochopila som to správne???Za Vašu odpoveď Vám vopred ĎAKUJEM....Poprípade nejaké iné dobré rady na čo si mám dať v mojom prípade pozor???
@dena1973 ano cely rok som bola na rodicovskej...tak teda mala by som narok na matersku? A ten medzicas medzi nastupom na MD vlastne mi skonci RD a nebudem poberat nic? Ci he lepsie ist na PN ? Ako to je potom lebo dajme tomu ze by som mala termin v septembri a v maji mi konci rodicak teda my ho vyplatia este v juny..a ten medzicas myslim
@aniko85
napadá mi ešte toto:
-požiadať o príspevok na starost. o staršie dieťa od mesiaca, kedy nie je nárok na RP na 1dieťa do mesiaca, kedy novonarodené dieťa dovrší 6týždnov veku (alebo to bolo 8týž?? vid téma o Jednorázovom záhadnom príspevku), no najdlhšie do mesiaca, kedy staršie dovrši 3roky (snád to dovtedy nezmenia)
- najneskôr 1den čerpania druhej RD zájsť na soc.poistovnu a dať odhlášku z dôch.poistenia dnom nástupu na MD a hlavne novú prihlášku od prvého dna čerpania rodič.dovolenk& (príloha je rodný list novonar. dieťaťa), odporúčam robiť kopie, dať ich opečiatkovať a založiť k zápočtovým listom do dôchodku.
@gapa VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM za dobré rady....toto dôchodkové poistenie mi už pár dní vŕtalo v hlave- aby som sa na to nezabudla informovať v SP keďže sa mi to tam prekrýva...
Mohla by som poprosiť konkrétny link na tú tému o Jednorázovom záhadnom príspevku??Alebo aspoň nápovedu ako to tu na MK vyhľadať?
@gapa Niečo som našla...malo by to byť toto...
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina-2/p...
http://www.upsvar.sk/buxus/docs//SSVaR/tlaciva/...
je to do 6 týždňov veku druhého dieťatka v sume 41,10eur na mesiac....čas na vybavenie je 6 mesiacov a potom to zaniká...
ale co mi nie je celkom jasnééé....budem musieť preukazovať výdavky za starostlivosť o dieťa????alebo to je len v prípade tých jaslí , MŠ atď....
Predpokladany termin porodu mam 1.3. 2016 ale keby som náhodou porodila ešte koncom februára môžem požiadať o ten príspevok až na dobu 3 mesiacov??
ahojte baby, tiež riešim dilemu, ide o to, že by sme chceli druhé baby, do januára 2015 som poberala rodičovský príspevok na prvé dieťatko, od februára som sa zamestnala do konca septembra 2015, pričom som odpracovala celých 8 mesiacov v roku 2015 (samozrejme pracovný pomer my trval posledných 8 rokou, od októbra som na podpore, ak by som porodila v roku 2016, budem mať nárok na materskú? Ďakujem
@zuzula2815 Narok na materske ti vznikne aj sa ti znova obnovi nemocenske poistenie (zamestnanie, DNP) a splnis podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred porodom.
@dena1973 ďakujem super, lebo vážne uvažujeme s manželom, že ideme pracovať na druhom bábätku 🙂, a to že som posledné štyri mesiace robila pre iného zamestnávateľa sa nikde neposudzuje? nevieš potom z čoho by mi vypočítali materskú dovolenku či teda len z roku 2015 alebo?
@zuzula2815 Ake 4 mesiace? Kedy? Malo informacii. Napis presne od kedy do kedy si mala vsetky pracovne pomery 2 r. dozadu. Takto sa neda posudit. A ked si bola rodic. prispevku bola si aj v PP? Prac.pomer ti skoncil v den ked skoncil aj rodic. prispevok alebo pokracoval dalej ten isty PP az do 9/2015.
1. tehotenstvo som poberala dávky nasledovne:
materská 10/2012 - 06/2013
rodičovská 6/2013 - 1/2015
príspevok na jasle 2/2015 - 8/2015
rodičovský 9/2015
rodičovský 10-11/2015 som prehodila na manžela ešte sa dá poberať dva mesiace
v čase od 09/2006 do 5/2015 bola zamestnaná u jedného zamestnávateľa, pričom som nastúpila do práce skorej od 02/2015-06/2015
v čase od júna 2015 do septembra 2015 som bola zamestnaná u druhého zamestnávateľa, čiže som dokopy odrobila 8 mesiacov u dvoch zamestnávateľov v roku 2015
teraz od októbra 2015 poberám podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov.
@dena1973 1. tehotenstvo som poberala dávky nasledovne:
materská 10/2012 - 06/2013
rodičovská 6/2013 - 1/2015
príspevok na jasle 2/2015 - 8/2015
rodičovský 9/2015
rodičovský 10-11/2015 som prehodila na manžela ešte sa dá poberať dva mesiace
v čase od 09/2006 do 5/2015 bola zamestnaná u jedného zamestnávateľa, pričom som nastúpila do práce skorej od 02/2015-06/2015
v čase od júna 2015 do septembra 2015 som bola zamestnaná u druhého zamestnávateľa, čiže som dokopy odrobila 8 mesiacov u dvoch zamestnávateľov v roku 2015
teraz od októbra 2015 poberám podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov.
@zuzula2815 Ak bude porod v r. 2016, tak uz podmienku 270 dni NP mas splnenu. Akurat sa musis zamestnat alebo DNP aby sa ti obnovilo NP.
Ak odracujes viac ako 90 kal.dni bez PN a OCR, tak bude pocitat z prijmu od noveho zamestnavatela. Ak menej ako 90 dni tak ak bude pocitat z r. 2015 od predch. zamest. ( vsetko za predpokladu nastupu na mat. v r. 2016 a nebude sa menit zakon).
Pri DNP musis mat poistne platene min. 26 tyz., ak menej tak iba z minima.
@dena1973 stačí mi ak by som sa zamestnala dajme tomu na mesiac? aby sa mi materská počítala z predchádzajúceho zamestnania? teda neviem či sa zamestnať rovno teraz dakde, alebo až keď budem tehotná tak mi postačí na jeden - dva mesiace?
ešte posledná otázka,v prípade, že by sa mi neobnovilo NP, tak materskú budem dostávať tým pádom prvých 8 mesiacou nulovú? ďakujem si zlatá dena1973
@zuzula2815 Staci sa zastnat sz ked otehotnies. No porod musi byt v r 2016. Ak odpracujes menej ako 90 dni, tak sa bude pocitat z r. 2015 (za prepokladu, ze v r. 2015 mas odpracovanych viac ako 90 dni bez PN a OCR).
@zuzula2815 Ak by sa ti neobnovilo nemocenske poistenie, tak by nemala narok na materske z SP, ale mala by si narok od narodenia dietata na rodicovsky prispevok z UP.
@gapa ten jednorazovy prispevok na 1. dieťa o čom bola reč sa môže uplatniť od nástupu na materskú až do 6tich týždňov veku 2. dieťatka???takže ak budem vypísaná ma mateskú cca 19.januára 2016 tak mi pošlú peniažky na január, február,marec a apríl???ak je ten predpokladaný termin pôrodu 1.3. 2016???
Vopred ďakujem za odpoveď...
@aniko85 nepošlú za mesiac, v ktorom si ešte mala nárok na rodičák. Čiže,ak z RD nastupuješ na MD 19.1., za január dostaneš rodičák a alikvotnu časť materskej. Za február, marec a aj apríl (za predpokladu, že sa dieťa narodí na termín) dostaneš ten príspevok na starostlivosť o dieťa. Ak nechodí do škôlky, tak je to tých cca 41€ na mesiac.
VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM @liebling98
@zuzula2815 ako píše dena, ak nástup na md bude rok 2016 (ak nebude trvať nem.poistenie v den požiadania o materské/nástup na md, tak treba PRESNE 6Týž. pred termínom, čo uvedie gynek. v žiadosti o mateské) a posledné nem.poistenie bude zamestnanie, kde si neplatila aspon 90dní nem.poistenie, tak sa ráta materské z predch. kalend. roku, tj. r.2015, kde musí byť aspon 90dní platené nem.poistenie (nerátajú sa do toho napr. dni RD, pn, očr) a nerátajú sa tam dni od posledného zamestnávatela (tj. ak by si mala nové zamestnanie u toho zamestnávatela, čo si robila od júna do sept.2015, tak by sa bral len vym.základ u toho čo si robila 2-6/2015 a opačne, ak teda bolo platené aspon tých 90dní!!!
---ešte predpokladám dávala si si odhlášku a prihlášku na soc.poistovnu, aby si bola poistená dôchodkovo (odhlášku vo februári a prihlášku po ukončení pp v sept.2015)
@gapa fúúúú prihlášku som na dôchodkové dávala v sociálke len keď sa malý narodil, to sa automaticky nezrušilo nástupom do práce? čo z toho teraz vyplýva?
@lahoda1 Ak bude nástup na materské v r. 2016, tak pre výpočet materského sa bude brať rok 2015. Predpokladám, že v r. 2015 si bola celý rok na rodičovskom príspevku (nebola si zamestnaná počas RP) a naďalej ti PP bude k nástupu na materské trvať. V takom prípade sa bude pre výpočet brať pravdepodobný príjem, ktorý ti určí zamestnávateľ.