Nárok na materskú, ak som samostatne zárobkovo činná

lealea2
19. máj 2014

Ahojte. S manželom by sme chceli otehotnieť. Neviem však ako to budem mať s materskou, keďže som po skončení vysokej školy bola cca rok nezamestnaná, a následne som sa sa stala v novembri 2012 SZČO, čo trvá dodnes. Čo sa týka odvodov, platím si minimálne odvody do zdravotnej poisťovne a do sociálnej mi ešte nevznikla povinnosť platiť, takže to si neplatím. Takže by som chcela vedieť, ako sa mi bude rátať materská. Či by bolo dobré sa najskôr zamestnať, aby som mala odpracovaných tých 270 dní (minimálne). Ďakujem!

zuzik311
19. máj 2014

@lealea2 ak neplatíš ani dobrovoľné odvody do sociálnej poisťovne nárok nemáš. dve možnosti - buď sa poistiť dobrovoľne v sociálnej poisťovni alebo sa zamestnať.. a podmienka 270 dní samozrejme musí byť splnená

adela215
19. máj 2014

musíš byť 270 dní dobrovoľne nemocensky poistená aby si dostávala materskú. Z tvojho príspevku vyplýva, že si si to neplatila, takže nebudeš mať nárok na materskú, len na rodičovský príspevok.

havana_frost
19. máj 2014

@lealea2 Ahoj, do Sociálnej poisťovne musíš platiť minimálne 270 dní a až potom ti vznikne nárok na materskú. Momentálne, keď neplatíš, nárok nemáš. Je jedno, či budeš platiť ako SZČO alebo ako zamestnanec, môže to byť aj kombinácia. Výška materkej bude 65% z hrubej mzdy (max 800 €), resp. pri SZČO si vyrátaj na kalkulačke podľa odvodov:
http://www.socpoist.sk/kalkulacka-na-informativ...

maznacik007
19. máj 2014

neplatila si si odvody do socialnej poistovne, takze narok na materske ti nevznikne, ak by si chcela materske musis mat min. 270 dni nemocenskeho poistenia zaplatene ..

inak mas narok len na RP od porodu mesiac spatne ..

niky16
16. jún 2014

ahojte....chcela by som sa opytat co mam spravit preto aby som dostavala vyssiu matersku?som uz 6 rokov zivnostnik a platim si pravidelne kazdy mesiac odvody ale minimalne aj do socialky aj nemocenske....viem, ze existovalo nejake pripoistenie ale neviem ci to este stale je;o(som v 6-tom tyzdni a ak by sa nieco dalo robit tak musim asi hned zacat vybavovat....ak je moznost mat vyssiu matersku (nie minimalnu ako by bol moj pripad) tak by som rada vedela co mam preto spravit....dakujem Vam krasne za rady vsetkym!;o))