Nárok na materskú, ak som prišla o prácu

foxka
17. feb 2014

Ahojte, aj ja sa obraciam na Vas o radu,

nedavno som prisla o pracu, po 3 rokoch, bohuzial som mala do dobu urcitu, kedze mi zmluva koncila 31.12.2013 tak som sa 30.12.2013 dala este na pn. Uvazujeme o babatku. Ako mam postupovat, aby som mala narok na matersku, ked som ešte pn, aka je tam /ochranna/ lehota,/ak je. kedze som mala na dobu urcitu/ do kedy musim otehotnieť aby som mala narok na matersku? Ak skoncim PN a pojdem na UP, budem mat narok na matersku ??? Dakujem za kazdu radu 🙂

anatalia77
17. feb 2014

@foxka neuvazovala si nad tym sa este zamestnat a popri tom sa pripravovat na pripadne materstvo?takto to vypada ako z nudze cnost,to nie je bohvieco.Vela veci sa da v zivote pozmenit,alebo zrevidovat,ale dieta sa naspat do maternice neda vratit...

zalka
17. feb 2014

@foxka ak nie si tehotná pri skončení PP tak nárok na MD mať nebuddeš,
jedine ak ti vznikne nové poistenie ... DNP alebo nové zamestnanie ...

foxka
autor
18. feb 2014

@anatalia77 dakujem velmi pekne za radu, vidim ze si si precitala poriadne otazku , vies super poradit

foxka
autor
18. feb 2014

@zalka 🙂 dakujem 🙂

anatalia77
18. feb 2014

@foxka rado sa stalo

kaktusik
18. feb 2014

podla mna narok na matersku budes mat - ved materska sa vyratava na zaklade toho ci za predchadzajuce obdobie (tusim su to tri roky) bola nemocensky poistena, a to si ako zamestanec bola.... urcite by som si zavolala na socialku alebo tam rovno zasla..

dena1973
18. feb 2014

@kaktusik Nárok na materské @foxka nevzniká, pretože ako píše @zalka pred ukončením prac. pomeru nebola ešte tehotná a nestihne nástup na materské do 8 mes. po ukončení PP (to je och. lehota pre tehotné). Jedine, že by jej vznikol nový poistný pomer.