Nárok na materskú, ak si budem platiť nemocenské aj keď nie som ešte tehotná

monika2671998
13. apr 2021

Dobry den chcem sa spytat, ak si budem platit nemocenske tych 270 dni a niesom este tehltna, budem mať narok na matersku? Pracujem uz asi 3 roky, nejaky rok a štvrť som robila na živnosť, potom na dohodu. Potom som bola na urade prace a teraz na tpp 3 mesiace... Ďakujem za radu.

nafka0483
13. apr 2021

@monika2671998 No nevies kedy otehotnies. Ak od porodu dva roky spatne budes mat tych 270 dni a zaroven budes mat stale aktivne NP, alebo budes v ochrannej lehote (to znamena ze otehotnies este pocas trvania poistenia), tak narok mat budes.

hipuska
13. apr 2021

@nafka0483 aby vznikol nárok pri dobrovoľnom je podmienka nepretržitého platenia 270 dni? Čo sa mi to iba zdá? Bo kedysi sa dalo platiť 2-3 mesiace, potom prerušiť a ak žena otehotnela, znova obnoviť (všetko v rámci 2 rokov)

nafka0483
13. apr 2021

@hipuska Neviem o tom, ze by to muselo byt vkuse. Za posledne dva roky musi spolu nazbierat 270 dni, moze to byt aj roztrusene.

To, kolko trva vkuse je potom relevantne pre to, z akeho VZ sa bude pocitat materska.

hipuska
13. apr 2021

@nafka0483 a nevieš aká je výška platby? Viem, že sa to dajak menilo tie výšky. Či je teraz jednotná, či ?

nafka0483
13. apr 2021

@hipuska Vyska zavisi od toho aky vymeriavaci zaklad si zvolis. Je urcene minimum, ale neviem teraz z hlavy, na stranke SP je presna suma.

hipuska
13. apr 2021

@nafka0483 takže, akú výšku dobrovoľne nem.si zvolím, taká bude výška MD? Predpokladám, že najnižšia suma DN=najnižšia MD

nafka0483
13. apr 2021

@hipuska Suma, ktoru budes platit nebude suma MD. Plati, ze z akeho VZ budes platit DNP, z takeho VZ sa bude pocitat materska.
Cize ak si zvolis VZ 1000eur, tak z tejto sumy sa vypocita prislusna suma tvojho odvodu na DNP a z rovnakej sumy 1000eur sa vypocita 75% cize to bude vyska MD, ktoru dostanes.

Vies si pozriet na stranke SP aky je max. VZ, cize ked budes platit odvody z max. VZ, tak dostanes maximalnu matersku.

A ano, najnizsi mozny VZ sa rovna najnizsia MD.

hipuska
13. apr 2021

@nafka0483 ďakujem. Samozrejme, som to tak myslela, že pri najnižšej platbe, bude vyplácaná najnižšia MD. Nie, že sa budú rovnať.

havranka31
13. apr 2021

@monika2671998 pises ze uz si 3 mesiace zamestnana, nemocenske za teba plati zamestnavatel. Tych 270 dni je kalendarnych, cize ty uz mas cca 90 zaplatenych, chyba ti odhadom 6 mesiacov do nastupu na matersku byt zamestnana, cize ak by si aj hned otehotnela, tak narok mas budes.