Nárok na materskú

melly90
28. okt 2022

Dobrý deň

Chcela by som sa vás opýtať na takúto situáciu.Od 20.9.som pn ku kuncu septembra som musela dat výpoveď v práci mám odrobene 3 roky…teraz som zistila že som tehotná pn by som chcela ťahať čo najdlhšie pokiaľ sa bude dat a bude všetko ok moja otázka znie môžem mat nárok na tehotenský príspevok ? Predpokladám že na materskú nárok budem mat keďže mám odpracovaných 270 dni
Dakujem za odpoved

melanta
28. okt 2022

Áno, na materské aj tehotenské budeš mať nárok.

melly90
autor
28. okt 2022

@melanta ďakujem čiže pn a tehotenský príspevok môžem brat súčasne zo socialky ?

melanta
28. okt 2022

@melly90 áno, ak spĺňaš podmienky na tehotenské, máš nárok čerpať ho od 13.tt bez ohľadu na to, či poberáš aj iné dávky.

mogaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucka_ke
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
28. okt 2022

@mogaa splietaš 2 veci. OL pre tehotné je 8 mesiacov ak chce nastúpiť na PN a poberať nemocenské. Spĺňa nárok aj na tehotenské a aj na materské.. @melly90 jasne píše, že do konca septembra pracovala, od 20.9. je PN. Aj keby otehotnela v októbri - je v OL nakoľko tá sa od 1.6.2022 predĺžila na 180 dní od ukončenia PP a ak splnila predtým podmienku 270 dní NP má nárok na materské aj tehotenské - čo ona má keďže podľa jej vyjadrenia pred ukončením PP koncom septembra má odpracované 3 roky.

melly90
autor
28. okt 2022

@alenah31 áno prečítala si si správne otázku
Pn som od 20.09. Prac.pomer som ukončila k 30.09. Čiže od toho 20.09. som stále pn tehotenstvo mám potvrdené ešte len týždeň čiže je to ešte take čerstvé
A odpracované mám v práci vkuse 3 roky bez prestávky

alenah31
28. okt 2022

@melly90 tak potom je všetko ok. Otehotnela si v OL do 180 dní od ukončenia PP. Po ukončení 13tt si vyžiadaš od gyn. žiadosť na tehotenské, potvrdí ti to a odošleš si to na SP. Na PN môžeš byť až do nástupu na MD - tu sa musíš dohodnúť s gyn. či ti to umožní - neviem aké máš zdr. problémy. Keby aj nesúhlasil - po ukončení PN sa eviduj na ÚP a požiadaj o podporu - máš na ňu nárok. 6 resp. 8 týždňov pred pôrodom nastúpiš na MD. - ukončíš evidenciu na ÚP. Ak by si bola PN až do nástupu na MD - po ukončení MD si vyčerpaj podporu - môžeš tak urobiť len do 2 rokov od ukončenia PP - RP zatiaľ prepíš na otca dieťaťa. Potom keď doberieš podporu otec dieťaťa zruší RP a ty sa odhlásiš z ÚP a nastúpiš na RD a požiadaš o RP - budeš poberať ten vyšší🙂

melly90
autor
28. okt 2022

@alenah31 ten zákon neplatí až od Januára 2023 tých 180 dni ?? Či to už je oficiálne

alenah31
28. okt 2022

@melly90 nie - zákon nadobudol účinnosť od 1.6.2022. Inak by si nárok na materské ani tehotenské nemala - musela by si preukázať, že si otehotnela počas PP - čakalo by sa na skutočný deň pôrodu a dávky by sa ti doplatili.

melly90
autor
28. okt 2022

@alenah31 aha takže ak to tak je tak nárok by som mala mat super trošku mi odľahlo a tebe veľmi pekne ďakujem za radu aj vysvetlenie 🙂

alenah31
28. okt 2022

@melly90 nájdeš to aj na stránke SP. Cieľom tejto zmeny je, aby nárok na materské, alebo tehotenské vznikol aj ženám, ktoré otehotnejú do pol roka po zániku nemocenského poistenia, resp. ukončenia pracovného pomeru.

melly90
autor
28. okt 2022

@alenah31 hľadala som ale nejak som to nenašla kde to píše

alenah31
28. okt 2022

@melly90 kopírujem:
S účinnosťou od 1. júna 2022 bolo zmenené znenie odseku 2. Rozširuje sa okruh prípadov, kedy plynie ochranná lehota, o prípady, v ktorých ženy otehotneli v období 180 dní od zániku nemocenského poistenia. Takýmto ženám, ktorým zanikne nemocenské poistenie (napr. z dôvodu straty práce), začne plynúť osemmesačná ochranná lehota od začiatku 40. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, ktorý prvý raz určil lekár.

Táto úprava garantuje pre ženu, ktorá stratila prácu, a tým aj nemocenské poistenie, istotu napríklad materského alebo tehotenského. Takáto ochranná lehota sa nevzťahuje na ženy, ktorým v období od zániku pôvodného nemocenského poistenia do začatia plynutia ochrannej lehoty vznikne nové nemocenské poistenie. Uvedená zmena nastala na základe článku I bod 1 zákona č. 125/2022 Z. z.

alenah31
28. okt 2022
melly90
autor
28. okt 2022

@alenah31 ďakujem veľmi pekne

katkatomasovska
1. nov 2022

Ahojte dievčatá. Možno mi pomôžete a upokojite. Som momentálne v 10t tehotenstva s druhým, pri prvom som nemala nárok na matersku tak som sa teraz popri rodicaku zamestnala aspon na 10hodinovy úväzok (tyzdenne) kde sa mi odvádza vsetko ako ma. Termin mam az 1.6.2023. 270 dni budem mat odpracovaných 1.3.2023 . Všakže bude všetko ok s tym nárokom na matersku aj napriek tomu že ide len o 10h úväzok??
Dakujem dievky

lilinka88
1. nov 2022

@katkatomasovska pokiaľ máš odvody do SP, tak áno, nerozhoduje o aký úväzok ide. Len teda musíš mať vymeriavacie základy