Nárok na materskú

mamkacharlotta
11. okt 2022

Ajojky žienky som tehotná.. Viete mi poradiť ako to je.. Keď som bola na dohode 4.mesiace a som momentálne doma.. Ako je to potom s materskou alebo rodičovský príspevok? Mam nárok? Ďakujem za info. Pekný dnik 🙂

melanta
11. okt 2022

A okrem dohody si pracovala pred tým aj inde? Ak nie, nemáš nárok na materské ani tehotenské, iba nižší rodičovský. Potrebuješ totiž 270 dní poistenia a mať poistenie buď aktívne alebo byť v ochrannej lehote.

lenkakravcova
11. okt 2022

@mamkacharlotta Z dohody ti boli platené sociálne odvody? Ak áno, ako dlho? Ak áno, môžeš si do 270 dní doplatiť dobrovoľne sociálne poistenie aby si mala nárok na materskú (vyplatí sa to potom s vyšším rodičakom). Ak si ale nemala platené žiadne sociálne odvody za posledné 2 roky a nie si študentka, tak materskú ani tehotenské mat bohužiaľ nebudeš.

mamkacharlotta
autor
11. okt 2022

@melanta ďakujem

mamkacharlotta
autor
11. okt 2022

@lenkakravcova ďakujem

mamkacharlotta
autor
11. okt 2022

@melanta nie predtým som bola na materskej.. Toľko co mala nastúpila do škôlky som šla na dohodu

klarissa25
11. okt 2022

@mamkacharlotta na materskej ci rodičovskej? A predpokladám ze pracovný pomer už netrval ci ?

mamkacharlotta
autor
11. okt 2022

@klarissa25 na rodičovskej.. Mala nastúpila do škôlky v septembri.. Ja na dohodu rodila od januári do mája