Ahojte, žienky ktoré ste v tom trošku “doma” potrebujem poradiť. Som v 8tt pracujem niekoľko rokov na polovičný pracovný úväzok na papieri s minimálnou mzdou. Chcela by som, aby mi vyšla aspoň minimálna materská a tým pádom ten vyšší rodičovský príspevok. Predpokladám že za daných okolnosti na ňu narok nebudem mať.
1. Čo by som mala urobiť pre to aby som na ňu narok mala?
2. Mám možnosť sa na posledné 3 mesiace pred materskou zamestnať na celý alebo další polovičný úväzok, ale odvody si budem musieť platiť. Čo by bolo lepšie a ako nastaviť výšku príjmu aby som sa dopracovala na minimálnu materskú, samozrejme z minimálnym vkladom.
Ďakujem za každú radu 😊
Materská nemá stanovenú minimálnu hranicu, môže byť kľudne aj 20€. Inak platí čo je napísané vyššie, buď nárok máš alebo nie, ak je nižšia ako RP, treba požiadať úrad práce a budú ti doplácať. Akonáhle máš nárok na materskú, patrí ti aj vyšší RP.
Ďakujem dievčatá, to som nevedela že bez ohľadu na výšku materskej budem mat narok na vyšší RP.
@ameliq ak by si sa zamestnala na nový úväzok, nemocenské poistenie by trvalo minimálne 90 dni (cca 3 mesiace) a z tohto úväzku by si šla na materskú, môžeš platiť odvody z maximálneho príjmu, z ktorého sa počíta materská a potom dostavať maximálnu materskú.. toto sa oplatí najviac
A je jedno, či je to plný či skrátený uvazok, dôležitý je vymeriavací základ (teda hrubý príjem) a výška odvodov na nemocenské poistenie
Narok budes mat... Je jedno ci robis na cely alebo polovicny... Podstatne je mat 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych dvoch rokoch a aktivne nemocenske poistenie, alebo byt v ochrannej lehote.... Neviem aky mas prijem, ale ak ti vyjde materska nizsia ako rodicak, tak ti bude urad prace doplacat do vysky rodicaku... A kedze budes mat narok na materske, tak to bude ten vyssi rodicak .. nezabudni si uplatnit od 13tt aj tehotensku davku. ...