Ahojte,
viete mi niekto poradiť, prosím?
Pracovala som do 31.12.2014 ako zamestnanec (3roky) a zároveň som mala živnosť. Od 1.1.2015 som na úrade práce (bez zamestnania, živnosť pozastavená).
Nástup na materskú by u mňa mal byť 10.8.2015 - teda by som sa mala zmestiť do 8-mesačnej ochrannej lehoty a tým pádom mať nárok na meterské, vypočítané z príjmu za rok 2014.
Problém je, že pozastavenie živnosti som si zabudla predĺžiť a teda od 2.7.-6.7 (5 dní) som bola živnostensky aktívna (aj keď som nič nerobila) a zároveň vyradená z úradu práce. Povinnosť platiť poistné do SP mi nevznikla, keďže som príjem zo živnosti za rok 2014 nepresiahla 4944 Eur.
Od 7.7. mám živnosť zase pozastavenú a opäť som evidovaná na úrade práce.
Myslíte, že to obdobie, kedy som mala živnosť obnovenú nejako ovplyvňuje môj nárok na materské alebo jeho výpočet?
ďakujem!
@lele7 súhlas s dena, ak si nebola nem.poisteniá ako szčo, tak to nárok neovplyvnilo. A predpokaldám, že si do 31.12.2014 platila, tj. nečerpala si rodičovskú dovolenku (kedy je poistenie prerušené), aj ked asi nie, asi budeš mať prvé bábo, podla nicku. Materské sa ti bude rátať z vym.základu roku 2013, ak skočnilo nem.poistenie zamestnanca 31.12.2014 a odvtedy žiadne nem.poistenie nevzniklo.
@lele7 Ešte ťa opravím. Ak si žiadaš materské v ochrannej lehote, bude sa ti rátať akoby si nastupovala na materské 31.12.2014 (posledný deň prac. pomeru), t.j. rozhodujúce obdobie pre teba bude rok 2013. Nie 2014. Aha, už to písala gapa 🙂
@havana_frost aha, áno, to máš pravdu, 2013..ďakujem za upozornenie.
@lele7 a to asi vieš, že nárok na materské ti vzniká presne 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu, ktorý ti napíše lekár do žiadosti o materské, tj. nie skôr!!! 8týž. pred. A po pôrode treba dať prihlášku na soc.poistovnu tuším do 45dní, ak chceš byť dôch.poistená štátom odo dna pôrodu.
@lele7