Ahojte,keďže na sociálnej poisťovni mi pani za okienkom najprv povedala,že nárok ma materskú nemám, tak si idem pre názor tu. Bývalý zamestnávateľ somnou ukončil PP k 18.7.2021 po 4.rokoch.v tom čase som už bola 2krat tehotná a prvá dcérka dovŕšila 8.8.2021 3 roky. potom som bola doma na pandemickej rodičovskej. K 1.1.2022 ma Lekár vypísal na materskú. Bude mi teda to materské priznané alebo nie?
Ďakujem za odpoveď
@zalka nie, túto dávku mi nepriznali
@atomic3004 a dôvod? a ešte otázka pri skončení PP si čerpala dovolenku, alebo si odpracovala aspon 1 den?
@atomic3004 takže aktuálne zamestnaná nejsi a pracovný pomer netrvá?
@atomic3004 škoda, že si to neriešila skôr, nejakým zamestnaním sa pred nástupom na MD,
nárok na MD z presne toho istého dôvodu nemáš .. a kedže nie si evidovaná na UP tak sa nahlás v ZP ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov,
@dejna_ nie niesom zamestnaná, zamestnávateľ somnou ukončil PP ešte kým som bola na RD
@zalka teda sa na mňa nevzťahuje tá ochranná lehota 8mesiacov?
@atomic3004 otehotnela si ešte počas pracovného pomeru ?
@atomic3004 nie žial, lebo sa ti neobnovilo poistenie ... a posledné poistenie čo si mala bol posledný den MD ked dieťa malo cca 6 m ... stačilo si nájsť nejakú brigádu alebo zamestnanie do nástupu na MD , teraz už je neskoro.
@zalka ďakujem
@zalka to som ani len netušila, že počas RD niesom nemocensky poistená 🤦♀️
@atomic3004 nie nemocenské poistenie bolo po skončení prvej materskej prerusene z dôvodu odchodu na rodičovskú dovolenku. Z toho titulu vám nepriznali ani tehotenske. Teraz by platila OL iba v tom prípade, že by ste nastúpili aspoň na 1 deň do práce a tým by sa obnovilo nemocenské poistenie, tak by plynulá OL 8 mesiacov.
@atomic3004 škoda, že si sa nepýtala na konovi po tom ako ti nepriznali tehotenské, že čo máš robiť ... teraz už ozaj nič nespravíš, bývalý zamestnávateľ ta pripravil o MD a o zvýšený RP .. za tie roky prídeš o pár tisíc eur kvôli tomu ... škoda
@zalka vďaka za vysvetlenie
@zalka takže teraz mi ostáva čo? mám nárok ísť aspoň na rodičovské
@atomic3004 no požiadaš o materské na sp, to ti zamietnu a potom po narodení dieťaťa pôjdeš na UP a požiadaš o RP ... teraz porieš si tú zdravotnú poisťovnu ...
@zalka ďakujem veľmi pekne 🙂
@atomic3004 bohužiaľ je to tak ako píšu vyššie ...prípadne ak by mal muž nárok na materské môže ísť tuším po 6 týždňoch od narodenia na materské a tým pádom bude brať aj vyšší rodičovský príspevok a ty sa len prihlásis ako matka starajú a sa o dieťa a bude sa ti platiť zdravotné poistenie.
@atomic3004 poberala si tehotenskú dávku?