Nárok na materskú

petruska21
6. dec 2021

Ahojte 🙂 prečítala som si tu veľa diskusii o materskom, ale ani raz sa tu nepísalo o mojom prípade.
Som zamestnaná na neurčito od marca 2019, takze pracovný pomer stále trvá, moj syn má momentálne 7 mesiacov a mne v novembri so s ním skončila materská teraz nastupujem na rodičovskú. Termín druhého pôrodu mám v júli 2022. Švagriná ma zneistila a povedala, že nebudem mat nárok na materskú s tým druhým dieťatkom lebo nemám akokeby platené nemocenské 270dni z posledné dva roky. Neviem vôbec ako to je ? Keď je žena na materskej neodvádza sa žiadne nemocenské ani na rodičovskej? Lebo ja tomu akosi nerozumiem bola som v tom že normalane budem mat nárok na druhu materskú.
Prosím o odpovede čo ste na tom dievčatá boli rovnako.
Ďakujem 🙂
A ešte ma zaujíma ako to je s tehotenským.

draik
6. dec 2021

Máte nárok. Zodpovedané xyz krát na tunajšom fóre.

basska_b
6. dec 2021

Ide o takzvanú reťazovu materskú. Keďže pracovný pomer stále trvá, tak všetko platí. Na prvé dieťatko si dostala materské? (Nechce sa mi počítať, ale zdá sa mi, že pri ňom si splnila nárok) Ak áno, tak určite aj na toto bude. A tehotenske tiež... ja mám teraz už tretiu reťaz, tiež čakám bábo v júli 2022

misisika
6. dec 2021

@petruska21 na materskú budeš mať nárok. Poistenie síce platené nie je, ale ženy na materskej resp. na rodičovskej sú osobitná skupina. Ale akonáhle nastúpiš na MD, zrušia ti rodičovský príspevok na všetky predošlé deti, kým ho poberáš. Na tehotenské máš tiež nárok, všetky podklady ti vypíše gynekológ, to potom treba odniesť do SP.

petruska21
autor
6. dec 2021

@misisika Dakuejm 🙂 lebo pri prvom som nedostala tehotenské iba pár dní, narodil sa v apríli ... akurát keď to schválili

petruska21
autor
6. dec 2021

@basska_b áno dostávala pred prvou materskou som mala odpracovaných 270 dni ... len to ma zneistila švagriná, že koli tomu, že som tak skoro po pôrode otehotnela, že mi to nemusí víjst.

basska_b
6. dec 2021

@petruska21 Práveže reťazova materská za mňa je super, lebo z práce ma vyhodiť nemôžu a na všetko mam nárok. Dokonca je nový zákon, že nesmie byť druhá reťazová materská nižšia ako ta prvá (ale medzi tým nesmieš mať z tej pôvodnej pracovnej zmluvy žiadny príjem, musí sa vychádzať z predpokladaneho základu).
Švagriná asi vychádza z predpokladu, že rodičovska dovolenka sa do 270 dní nepočíta, ale opak je pravdou. Pokiaľ zmluva stále trvá, tak nie je problém

agacela
6. dec 2021

@petruska21 povedala ti blbosť … neviem ci tá chcela zneistiť … ale ak ti trvá pracovný pomer , nárok máš aj na tehotenské …
Mimochodom je to tu zodpovedané XY krát ;)

petruska21
autor
6. dec 2021

@agacela áno je našla som to tu xy krát ale iba prípady keď ženy otehotneli tak že išli s druhým na materskú niekedy tesne pred dovŕšením 3 rokov prvého ... ja som otehotnela keď mal malý 5 mesiacov preto sa to pýtam 🙂 tak keď pôjdem na materskú s druhým nebude mat ani zďaleka 3 roky ... ona mi to asi preto povedala, lebo že jej kamarátka si musela koli tomu doplatiť dva mesiace navyše to nemocenské aby mohla znova takto skoro dostať materskú, tiež otehotnela pár mesiacov po pôrode prvého, tak preto sa pýtam ako to je 🙂

agacela
6. dec 2021

@petruska21 tak jej kamoske možno medzi tým skončila pracovná zmluva … urcite si nemusela nič ona doplácať ak mala rovnaký prípad ako ty …
Budeš mat retazovy pôrod ? Budeš tak počítaj aj s tehotenským ;)

petruska21
autor
6. dec 2021

@agacela okej tak ďakujem 🙂