Ahojte. Pracovala som od 1.12.2019 a 25.11.2020 som nastúpila na MD. Prac. pomer bol na dobu určitú a trval do 30.11.2020-materske mi uznali a teraz som na rodičovskej. No otehotnela som znova a termin mám v apríli 2022 a keďže doma máme 10 mesačné babo s ktorym by som potrebovala pri rastúcom brušku pomôcť muž sa chystá v decembri 2021 na materskú čiže ja sa musím odhlásiť z rodicaku a evidovať. Otázka je či mám nárok na materské s druhým babatkom alebo nejakú dávku, príp.ako by sa to dalo vyriešiť (napr.dobrovolne poistiť na nejaký čas ..) Vopred ďakujem.
Podla mna si to dost skomplikujete, ty budes bez prijmu. Nech muz pocka a pojde na matersku pred terminom alebo tesne po, aby tebe ostal rodicak a jemu materska, po skonceni jeho materskej by mohol ziadat on o rodicak, bude mat vyssi a ty sa potom zahlasis na UP. Ja mam doma 1,5 rocnu skoro a termin v marci 2022 a muz nejde kvoli tomu na matersku.
@katulienkaja si bez poistenia 11 mesiacov, stačí sa ti prihlásiť na dobrovolné poistenie , a máš nárok na PN, MD, tehotenskú dávku ... a ideálne bude ak po prihlásení aj ostaneš prihlásená ... aj ked máš ešte cca 4m rezervu.
No je potrebné mať poistenie v 13týždni tehu aby si mala nárok na tehotenskú dávku .
Ďakujem za odpovede 😊 @zalka -ešte ak sa môžem spýtať to dobrovoľné poistenie ešte stíham keď som 17tt tak aby mi vyšla materská? Lebo som čítala vraj by sa malo platiť aspoň 26 týždňov pred nástupom na MD no to by znamenalo, že by som si mala platiť dobrovoľne už od 8.mesiaca.
@katulienkaja stíhaš mať MD z minima .. zv yššej sumy sa ani neprihlasuj,
a aj minimálna MD je lepšia ako žiadna ... skrz vyššieho rodičáku.
@zalka toto som myslela , neviem či to teda dobre chápem. Pre mňa sú tie zákony malo "polopate " písané 😅
@katulienkaja to je ak by si sa prihlásila na DNP napr. z 1000e .. a aby si mala MD 750e tak musíš splniť túto podmienku.
Ale ak sa prihlásiš z minima 546e tak z toho bude rátaná MD cca 409,50e
@zalka Ďakujem ešte raz za vysvetlenie 😊
@katulienkaja rado sa stalo
Tehotenské už nedostaneš a materskú si dobre prerataj aby si mala aj dostatočnú rezervu na tých 270 dní
potrebuješ mať 270 dní nemocenského poistenia za obdobie posledných 2 rokov pred pôrodom, ak ti PP trval do 30.11.2020, tak máš odhadom okolo 200 dní, zvyšok si buď doplatíš dobrovoľným nemocenským poistením, alebo sa skúsiš niekde zamestnať (stačí aj na dohodu, len sa z nej musí platiť nemocenské poistenie)