Nárok na materskú

jarabicka
12. jan 2014

Ahojte baby, chcela by som sa opýtať, či mi neviete náhodou poradiť vo veci nároku na materskú...opíšem vám môj prípad...do práce som nastúpila 1.7.2013, mám pracovný pomer na dobu určitú, je to pracovné miesto cez úrad práce, kde mi určitú čiastku platí terajší zamestnávateľ a čosi platí úrad práce, pracovný pomer mi končí 31.3.2014, termín pôrodu mám 28.4,2014, chcela by som sa opýtať, budem mať nárok na materskú alebo nie???

majusqa77
12. jan 2014

@jarabicka a pred 1.7.2013 si co robila? lebo ak nemas odpracovanych 270 dni tak na matersku narok nemas

havana_frost
12. jan 2014

budes poistena 274 dni, takze narok budes mat 😉

bajana
12. jan 2014

narok na matersku mas, ked si zamestnana a je za teba platene nemocenske poistenie 270 dni za posledne 2 roky pred nastupom na matersku...je jedno, kto ta zamestnava a kto sa ti "sklada" na mzdu

majusqa77
12. jan 2014

@havana_frost podla mna jej to nevyjde, lebo na MD by mala nastupit v polke marca a to 270 dni nebude... ..jedine ak jej lekar nastup posunie az na konci PP

havana_frost
12. jan 2014

@majusqa77 to nevadi ze nastupi na MD pocas trvania zamestnania, ved odvadzat poistenie za nu budu, bude normalne zamestnankyna na materskej ako kazda druha 🙂 a 1.4. jej prac. pomer zanikne, uz ked bude na matrskej. 270 dni poistenia splnenych.

majusqa77
12. jan 2014

@havana_frost a nemusi byt 270 dni poistenia pred nastupom na MD?

havana_frost
12. jan 2014

@majusqa77 nie, rata sa to do dna porodu.

majusqa77
12. jan 2014

@havana_frost tak potom ano.. ..mne sa zdalo ze to je do dna nastupu na MD

jarabicka
autor
12. jan 2014

@majusqa77 pred nástupom na materskú som bola nezamestnaná...tak teraz neviem, výjde mi to alebo nie?...alebo sa mám hodiť na maródku, alebo sa dá doplatiť nemocenské alebo čo mám robiť?poraďte mi prosím baby 😉

sandra86
12. jan 2014

@jarabicka http://poradna.hnonline.sk/tema/socialne-veci-a... skus sa poradit tu. ja som tam tiez pisala 🙂

bajana
12. jan 2014

@jarabicka vsak si zajdi na socialku, tam ti poradia najlepsie 😉

zalka
12. jan 2014

@jarabicka áno budeš mať nárok na materskú. Ak porodíš neskôr ako 28.3.14. Vôbec ťa nemusí trápiť, že po nástupe na MD, ti skončí PP.

havana_frost
12. jan 2014

@jarabicka To si práveže nemyslím, že v pobočke SP ti poradia najlepšie 😒 čo pracovník to iný názor a zvyčajne aj tak zlý. Ak chceš vedieť so zárukou odbornosti (ale už aj tam ma zavádzali), tak si napíš na infocentrum SP, odpíšu ti okamžite. Dostaneš sa tam cez ich stránku.
Ale zhrniem ti to ešte raz. 270 dní nemocenského poistenia spĺňať budeš, keďže do dňa pôrodu budeš 270 dní (presne 274 dní - rátajú sa kalendárne) poistená. Horšie by bolo, ak by sa drobec narodil predčasne 27. marca a skôr, to by si 270 dní nemala. Ak sa však dieťa narodí 28.3. a neskôr, tak bez ohľadu na to, či budeš práve zamestnaná alebo nezamestnaná, budeš spĺňať túto podmienku.
Poistný pomer v čase pôrodu síce trvať nebude, ale 28.4. 2014 budeš v ochrannej lehote 8 mesiacov (presne 28 dní, keďže prac. pomer ti zanikne 31.3.2014). Lehoty sa vzťahujú k dátumu pôrodu.
Keď si pošleš žiadosť o materské niekedy dva mesiace pred pôrodom, tak ešte nebudeš mať 270 dní, keďže tie naplníš až počas materskej, takže predpokladám, že rozhodnutie ti pošlú až keď tých 270 dní reálne budeš mať, t.j. po 28. marci. Ale nárok budeš mať aj spätne od nástupu (6 až 8 týždňov pred termínom) a tak ti to aj vyplatia.
Neviem, čo by ti v tomto pomohla maródka, to asi ani ty sama nevieš čo si tým myslela 🙂 Mne sa to zdá dosť jasné, ešte nejaké otázky?

dena1973
13. jan 2014

@jarabicka Súhlasím so zalka a havana_frost. Je to úplne presne napísané.......kľudne sa môžeš podľa toho zariadiť....