Možete mi niekto poradiť ak od 5.4.2012 som nezamestnaná pracovala som vo firme 2roky a 303dni,odvtedy som evidovaná na úrade prace s výnimkou 3mesiacov pracovala som v zahraničí a teraz som zasa evidovaná na úrade práce,som tehotná či budem mať nárok na materskú?
pracovala som na zmluvu,termín august
@levik12 no poistné sa platí odo dna prihlásenia. Takže ak si v menej ako 6tt , tak sa môžeš prihlásiť z maximálneho VZ pre maximálnu MD .. VZ je 1179 eur mesačne sa platí 35,15% z tej sumy tj. 414,41 eur. Ak sa nahlásiš dnes a piatok pôjdeš na PN tak zaplatíš alikvotnu čiastku tj. za deň je to bajočko 13,40 eur ... takže za dva dni by to bolo 26,80 eur . Počas PN sa odvody neplatia a PN dostaneš bajočko 216 eur. V tomto prípade aby bola rátaná MD z maxima musí poistenie trvať 26 týždňov minimálne.
Ak si tehotná dlhšie ako 8 tt .. tak sa Ti neoplatí prihlasovať z maxima, vtedy môžeš prihlásiť sa z minima 393 eur a mesačne sa platí 138,13 eur a MD bude bajočko 255 eur a PN 216 eur.
@levik12 no ešte by si mohla mať vyššiu MD ak by si sa zamestnala niekde na 90 dní ale za tieto dni by si nesmela byť na PN ...
A na DNP sa prihlásiš cez RLFO http://www.socpoist.sk/ext_dok-rlfo-27122012-v2... ten je tu ,
http://www.socpoist.sk/ext_dok-rlfo_poucenie_11...
http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne_rlfo_vyh...
A minimum je 393 eur mesačne sa platí 138,13 eur .. počas PN sa neplatí. A nič k tomu nepotrebuješ len vypísanú žiadosť čo je vyššie a vyhlásenie .
ďakujem za radu
Ahojte baby,
ja by som sa chcela tiez poradit ohladom rodicovskeho prispevku.
Od r. 2009 som bola na rodicovskej a nasledne na materskej, spolu v trvani 3 roky. Po skonceni materskej som odpracovala este akoby 1 mesiac v praci, teda odpracovala som 2 dni a zbytok som cerpala dovolenku, co spolu tvorilo 1 mesiac (30 dni). To bolo obdobie oktober 2012. Nasledne som pocas oktobra pracovala na dohodu, len oktober. V novembri som isla na urad prace a teraz som na podpore, ktora mi prinalezi 6 mesiacov. Chcem sa opytat, ze pokial by som opatovne chcela otehotniet, ze ako postupovat a z coho mi bude vypocitana rodicovska dovolenka a ci mi vobec nejaka prinalezi. Dakujem
@bajciatko no ty si moja riadne domotaná,
bola si na MD, a potom na rodičovskej.
A ak otehotnieš tak nemajú ti z čoho vyrátať lebo nie si nemocensky poistená, môžeš sa dobrovolne poistiť ... 🙂
A rodičovský príspevok dostane každá je bajočko vo výške 200 eur mesačne. A čo sa týka materskej, tak na tú má žena nárok ak splní podmienky tj. 270 dní poistenia. U teba by sa mohlo to poistenie rátať z predošlého zamestnania ale nie som si istá.
@zalka no ano, uplne opacne som to napisala ) Ide mi o vyplatenie MD a nie RD, lebo RD je isty... To som chcela vediet, ze ako mi vypocitaju tu MD prave, ze ci sa pripoistit dobrovolne alebo z toho co som bola zamestnana by mi vedeli vypocitat. Asi sa obratim rovno na SP, aby som to mala naisto potvrdene. Ale dakujem, ze si ma odmotala 😉
Ahojte chcela by som sa poradit..
Mame jednu babu na dohodu zamestnanu od novembra 2012, je aj evidovana na urade prace. Otehotnela, ma narok na PN-ku, alebo matersku?
Co by mala spravit, ak by chcela mat nejaky narok? nie len na rodicovsky po narodeny dietatka?
dakujem
@bajciatko no ak si nebola tehotná ku dnu skončenia PP tak nárok na MD z ochrannej lehoty nemáš. Otázka znie, kedže si po skončení RD pracovala , či by sa ti narátali tie dni RD a starého PP k DNP.
Trebalo by oskúšať, skús sa prihlásiť na DNP v jeden deň, na druhý deň chod na OCR alebo PN , a na tretí den zruš. Zaplatíš cca 13,50 eur .. a ak TI príde OCR alebo PN na účet. Tak potom sa TI to obdobie narátava do splnenia podmienky 270 dní postenia v posledných 2 rokoch, ak ti nič nepríde, a zamietnu Ti PN alebo OCR tak vieš, že na to aby si mala nárok na platenú MD potrebuješ 270 dní poistenia teda 9 mesiacov bud zamestnanie alebo DNP.
@zalka bola som sa pýtať v SP a tam mi povedala,že keď si budem platiť DNP a pojdem na PN tak sa tam počíta spatne 2 roky,chcela som sa ťa opýtať či tá materská sa potom bude vyplácať z toho DNP?Tá pani tam bola niaka dopletená a moc mi neporadila.Prosím ťa DNP si budem musieť ako dlho platiť,aby som mala nárok na MD.
mzda bola za 01 - 429 e, 02 - 363 e, 03 - 412e, 04 - 167e, to som mala v čistom vyplatene,to sa k tomu aj niako zohladňuje?
529, 435, 506, 211 to bola hrubá mzda ďakujem
@levik12 ak si nájdeš zamestnanie , aj keby len za minimálnu mzdu ... a pôjdeš hned po zamestnaní sa na PN tak tvoja MD bude bajočko 350 eur.
Ak nájdeš zamestnanie , kde odpracuješ 90 dní bez PN .. a dajú ti hrubú mzdu 1179 eur tak MD dostaneš 750 eur.
Ak nemáš možnosť sa zamestnať .. tak potom už len to DNP ostáva .. a z toho výjde MD 255 eur.
ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂
@levik12 na materskú zo zamestnania nebudeš mať nárok, nakoľko ochranná doba ti vypršala.
neviem ako si pracovala v zahraničí a či sa to nejako dá využiť.
kedy máš termín?