Ahojte, ak viete niekto poradiť prosím. Ako tehotnú ma doktorka vypísala PN zatiaľ je to na mesiac ale pravdepodobne to bude na dlhšie. U aktuálneho zamestnávateľa pracujem teraz štvrtý mesiac, predtým 5 rokov u iného. Nakoľko s terajším zamestnávateľom mám veľmi zlé vzťahy a práca je pre mňa v aktuálnom stave nevyhovujúca, premýšľala som, ak by som dala výpoveď a materskú mám mať od 22. februára je možné, že by som mala nárok na materskú? Od novembra/decembra som myslela, že by som zatiaľ poberala dávky v nezamestnanosti. Ďakujem za rady.
Áno, nárok na materské máš, aj keby si ukončila pracovný pomer. Ak však ostaneš na PN, nie je dôvod ukončovať pracovný pomer. Prídeš tak napríklad o možnosť mať ďalšie materské ak by si mala ďalšie dieťa skôr, než znova odpracuješ nejaký čas. Pracovný pomer môžeš skončiť aj po rodičovskej, z ktorej potom prejdeš na podporu, ak by si si nenašla prácu.
@fotoportret pretože moja PN je najmä kvoli práci problémy s tlakom a srdcom neustály stres a potrebujem byť v klude a viem, že dokým stále budem mať niečo spoločné s tou firmou jednoducho v klude nebudem. A druhá vec je, že do ďalších mesiacov mi príde strašne obmedzujúce 2h vychádziek, nakoľko kvôli bábätku, ktoré príde chcem samozrejme aj všetko potrebné nakúpiť a reálne 2h mi naozaj na to do budúcna stačiť nebudú.
Samozrejme ze budeš mat nárok