Nárok na materskú

idea2622
19. sep 2023

Ahojte, ak viete niekto poradiť prosím. Ako tehotnú ma doktorka vypísala PN zatiaľ je to na mesiac ale pravdepodobne to bude na dlhšie. U aktuálneho zamestnávateľa pracujem teraz štvrtý mesiac, predtým 5 rokov u iného. Nakoľko s terajším zamestnávateľom mám veľmi zlé vzťahy a práca je pre mňa v aktuálnom stave nevyhovujúca, premýšľala som, ak by som dala výpoveď a materskú mám mať od 22. februára je možné, že by som mala nárok na materskú? Od novembra/decembra som myslela, že by som zatiaľ poberala dávky v nezamestnanosti. Ďakujem za rady.

klarissa25
19. sep 2023

Samozrejme ze budeš mat nárok

melanta
19. sep 2023

Áno, nárok na materské máš, aj keby si ukončila pracovný pomer. Ak však ostaneš na PN, nie je dôvod ukončovať pracovný pomer. Prídeš tak napríklad o možnosť mať ďalšie materské ak by si mala ďalšie dieťa skôr, než znova odpracuješ nejaký čas. Pracovný pomer môžeš skončiť aj po rodičovskej, z ktorej potom prejdeš na podporu, ak by si si nenašla prácu.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
idea2622
autor
19. sep 2023

@fotoportret pretože moja PN je najmä kvoli práci problémy s tlakom a srdcom neustály stres a potrebujem byť v klude a viem, že dokým stále budem mať niečo spoločné s tou firmou jednoducho v klude nebudem. A druhá vec je, že do ďalších mesiacov mi príde strašne obmedzujúce 2h vychádziek, nakoľko kvôli bábätku, ktoré príde chcem samozrejme aj všetko potrebné nakúpiť a reálne 2h mi naozaj na to do budúcna stačiť nebudú.

melanta
19. sep 2023

@idea2622 pozri, rodiť budeš na jar. Dieťa ti do škôlky zrejme nastúpi keď bude mať 3 roky a necelý polrok. Čiže vtedy by sa ti podpora hodila viac ako teraz. Ale ak neriešiš čo bude, môžeš ukončiť pracovný pomer aj teraz, nárok na materské máš.

mima1608
19. sep 2023

@idea2622 nakúpiť môžeš všetko cez internet. My sme tak nakúpili komplet výbavu a to som ani päty z domu nevytiahla, mala som rizikové. A podporu si nechaj po MD. To sa ti bude lepšie hodiť.

drm21
19. sep 2023

@idea2622 ale ty kľudne môžeš PN ďalej mať a výpoveď môžeš dať rovnako poprípade nanajvýš prerušiť A keďže si v ochrannej Lehote tak kedykoľvek znova PN obnoviť