Zdravím,
Možno tu bude niekto kto sa rozumie danej problematike.
Momentálne som na rodičovskej dovolenke s dcérou, tá mi končí v apríli. Predtým než som otehotnela, sme žili v zahraničí, čiže som poberala materské zo zahraničia a následne som prešla na rodičovský príspevok tu na Slovensku. V zahraničí som dala samozrejme výpoveď, lebo sme sa už chceli vrátiť na Slovensko. Tým pádom som nezamestnaná a moja otázka je: Ak by som chcela ísť na druhú materskú aké sú podmienky aby mi bola vypočítaná druhá materská a tým pádom aj vyšší RP? Mám sa zamestnať na nejaký čas?
Poprosím len odpovede k veci a bez akéhokoľvek výsmechu, alebo ponižovania.
Ďakujem za odpoveď
Musíš sa zamestnať a mať 270 dní nemocenského poistenia, až potom budeš mať narok
@klarissa25 čiže sa musím znova zamestnať?
Áno
Jasne
Ďakujem vám pekne
Mozes sa aj dobrovolne poistit v socialnej poistovni kvoli materskej,
Rodicak budes dostavat tak ci tak ale ak chces ten vyssi tam musis byt predtym zamestnana
@elbartoslava Nie nemusí byt zamestnana.
@luliu
Mozes byt dobrovoľne poistená.
@accountant2022 stále je to 270 dni NP a najľahšia cesta k nemu je zamestnanie. Áno dá sa to aj platiť, ale tá suma nie je nízka. A odpovedala som na otázku autorky, či sa má zamestnať, ak chce matersku
@luliu Ved v poriadku. Ja som tiez odpovedala na otazku ci sa musi zamestnat.
270 dni NP alebo DNP (to sa tak neoplati lebo sa uz musi platit cely balik)
najlepsie je sa zamestnat
@accountant2022 napisala si to iste co ja, ale rodicak (uz UPSVAR)mozes dostavat 280 alebo 380e, a na ten 380 musis pred nastupom na matersku (SP) robit
@elbartoslava Nie nemusíš robiť. Musis mat splnenú podmienku naroku na MD a tou je mat 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom,aktivne NP alebo ochranna lehota. A ak mas narok na MD tak potom aj na vyssi RP.
No musíš znova splnat podmienky 270 dní NP