Ahojte, možno mi tu niektorá z vás bude vedieť poradiť, lebo z informácií na internete som už jeleň 🙈
S manželom plánujeme druhé dieťa. Malý má 18 mesiacov, takže by sme mali v pohode stihnúť reťazový pôrod. Pracovný pomer na dobu neurčitú mi stále trvá. Ale v práci nastali určité zmeny a neviem, či v najbližších mesiacoch nedôjde k zániku mojej pozície, možno aj firmy.
V prípade, že otehotniem, kým som stále zamestnaná a oznámim toto tehotenstvo zamestnávateľovi, budem mať nárok na materské a tehotenské, v prípade, že by som stratila prácu? Ďakujem.
@veronikaszabova ďakujem. Takže táto ochranná lehota platí, aj keď som na rodičovskej dovolenke?
@nikushaa ano
@nikushaa nie je to pravda, čo sa píše vyššie. Pokiaľ ti počas rodičovskej dovolenky pracovný pomer zanikne, nemáš narok na materské
@lenuska9999 od 1.6.2022 majú ženy ochrannú lehotu 180 dní od straty práce, čiže áno, je to pravda.
@lenuska9999 áno, toto som aj ja čítala, ale je to článok z roku 2021 a v júni 2022 sa podmienky menili
@54tinka54 keď sa prechádza z materskej dovolenky na rodičovskú, nemocenské poistenie je prerušené. V druhom odseku sa píše, že "osem mesačná ochranna lehota sa vzťahuje aj na ženy, ktoré otehotneli v období 180 dní od zániku nemocenského poistenia " To je pol roka od nástupu na rodičovskú dovolenku. Jej dieťa má 18 mesiacov, čiže už to nestihne
@lenuska9999 staci ked obnovi NP, nie nahodou?
@lenuska9999 stačí že zoberie pár dní dovolenky a nemocenské poistenie sa jej obnoví.. smaozrejme načasovať to tak aby potom do pol roka nastúpila na MD
@lenuska9999 nemáš pravdu ty, jej pracovný pomer stále trvá, takže ak zanikne tak ona je v ochrannej lehote a bude mať nárok na materské
Takže chápem to správne, že ak prídem o prácu, ani nie mojou vinou, tak nebudem mať nárok na materské, aj keď by som o ňu prišla, aj keď už budem tehotná? Pokiaľ teda neobnovím NP. To je super teda.
@luliu ale nemocenské poistenie nie je aktívne aj keď pomer trvá. V článku sa píše o lehote od kedy skončilo nemocenské poistenie. A aj keď jej teraz skončí pracovny pomer, nemocenské poistenie zaniklo už dávno pred tým
@nikushaa každý má svoju pravdu .. a pravdivú.
Ako ak chceš mať istotu, tak naozaj je najlepšie obnoviť nemocenské poistenie a to sa obnoví tým, že ak ti zamestnávateľ povie, že ruší firmu k 31.3. a tebe zaniká PP 31.3. tak mu ohlásiš ukončenie rodičovskej dovolenky a nástup do práce mesiac pred nástupom, čiže napr. 27.2. mu oznámiš že 27.3. sa vraciaš do práce - oznámenie musí ísť písomne.
A od 27 do 31.3. budeš čerpať dovolenku a 31.3.23 ti skončí PP , nastúpením do práce sa ti obnoví nemocenské poistenie a ak by si otehotnela napríklad v auguste 2023 tak stále budeš mať nárok na materské a aj na tehotenské.
@nikushaa 6 mesiacov od ukoncenia PP si v ochrannej lehote. Cize ano, mala by si narok.