Nárok na materské pri reťazovom pôrode - 3. dieťa

deniska31
23. júl 2019

Ahojte, mám otázku:
V 04/2015 som nastúpila na MD do 12/2015 , potom RD, od 03/2017 MD do 11/2017 následne zasa RD do teraz. ( Od 11/2018-05/2019 bol manžel na MD ja doma na RD len bez príjmu.)
Teraz sa snažíme o tretie dieťa s tým že predpokladáme že dakedy jar budúci rok by bol nástup na MD.
Pri dnešnej legislatíve myslíte že budem mať narok na materské? Ak áno mala by byť rovnaké ako pri druhom či prvom dieťati?
A ešte doplňujúca otázka viaže nejaký zákon mzdarku aby nepripočitala pohyblivú zložku hrubej mzdy k základnej mzde? Alebo je to o dohode s ňou resp. firmou? Lebo pri druhom dieťati mi na SP potvrdili len základnú mzdu a potom som bola prekvapená výškou materského.
Vopred ďakujem za všetky odpovede....😀

nikolj15
24. júl 2019

Pôrodná pri treťom je take iste ako pri prvom či pri druhom až štvrté je myslím nejakých 126€
S tou otazkou ti neviem poradiť ale urcite vhod za nejakou útočníckou ja som to tak robila a veľmi mi pomohla 🙂

gangra
2. aug 2019

Výška materskej malaby byt spočítané zo mzdy ktorú by si mala dostavať v prace. Otázka či budú ti prepočítavať plat aký si mala v 2014 či prepočítajú koľko by si dostávala kedby si sa vrátila teraz do práce (však koľko zvyzsili sa mzdy poslednie roki!)

basska_b
2. aug 2019

@deniska31 Totiž nič ju neviaže, aby ti tam pohyblivú zložku pripočítala... zákon je formulovaný nejak tak, že "predpokladaná mzda, akú by mala v mesiaci, v ktorom nastupuje na (tretiu) materskú".
Vôbec sa nečudujem, že ti pri druhom dala len minimálku. U nás robia to isté... mám fix a pohyblivú a pýtala som sa kamarátky čo reťazi a ona že len fix napísal účtovník... je to nefér, ale robia to často takto. Pritom firma ťa neplatí na materskej.

extempore
2. aug 2019

@basska_b a čo je na tom nefér? Účtovník ti napíše mzdu, ktorú máš v pracovnej zmluve. A keďže si nič neodpracovala, na základe čoho chceš priznať variabilnú zložku?

gangra
2. aug 2019

@basska_b takze keď budem robiť ročne zúčtovanie v 2020 tak mám si dať bacha či je tam napísané “Fix a pohyblivá” alebo len “fix”?
Lebo bude to rátať s minimálnej a nie predpokladanej?

basska_b
2. aug 2019

@extempore Tak predpokladaná mzda v danom mesiaci, ak by som pracovala a nebola doma, by isto nebol len fix, to nikdy v našej firme tak nebolo. Ale ja to beriem tak, ako to je. Aj to je dôvod, prečo firma da do zmluvy fix a potom nasľubuje rôzne odmeny a také veci

basska_b
2. aug 2019

@gangra Ide podľa mňa o to, čo je v pracovnej zmluve. U nás vychádza účtovník z pracovnej zmluvy... tam keď máš napísaný fix, tak jasne ze účtovník pozrie na fix :/

basska_b
2. aug 2019

Okrem toho, dávam do pozornosti, už schválili tuším nový zákon, že reťazova materská nesmie mať nižší denný vymeriavací základ, ako tomu bolo pri predošlej materskej. Lebo presne takéto situácie vznikali, keď zrazu žene priznali len fix, minimálku a podobne. A je to nefér

extempore
2. aug 2019

@basska_b veď to, že ťa variabilná zložka je nenarokovatelna

basska_b
2. aug 2019

@extempore Je to tak, veru... môj kolega hovorieval, že mňa zaujíma fix, čo mi 100% príde na účet a nie nejaké sľuby že hentaka odmena, take osobné hodnotenie. Len teda v dnešných firmách je to taký kompromis medzi tým aj tým. Zamestnanec si nemôže úplne vyberať všetky podmienky, je rád, že ma robotu

U nás vo firme sú ochotní sa baviť o zvýšení variabilnej, ale nie fixu, lebo tam majú väčšiu záruku výkonu.

gangra
2. aug 2019

@basska_b tiez som niekde čítala že schválili nový zákon, že reťazova materská nesmie mať nižší denný vymeriavací základ, ako tomu bolo pri predošlej materskej.
To znamená že @deniska31 bude dostavať 3 materskú vo výške tej prvej (2015 rok).

Či niekto to vie esce potvrdiť zo svojich skúsenosti?

basska_b
2. aug 2019

@gangra No toto neviem, či to nebude mať žiaľ len minimálne vo výške tej druhej :/ prvá sa už nerieši, keď je to tretie dieťa

gangra
Autor odpoveď zmazal
Zobraz