Dobry den, chcem sa poradit, RD mi konci o 6 mesiacov, zvazujeme druhe dieta. V praci mi drzia miesto, avsak ja sa tam vratit nechcem. Narok na dovolenku mam 40 dni. Kvoli momentalnej finacnej situacii by som si tu dovolenku chcela dat preplatit, co je ale mozne len ked podam vypoved. Ak by som podala vypoved , a otehotnela by som dajme tomu v priebehu par mesiacov, mam narok na materske?? Mam v tom zmatok , preto vam dakujem za info
@andula2020 urobila by som to tak, ako ti radí @samuelson35 s tým, že by som si počas čerpania podpory hľadala inú prácu, nešla by som do ďalšieho dieťaťa, keď potrebuješ kvôli finančnej situácii vyplatiť dovolenku. Druhé dieťa tvoju situáciu len skomplikuje, ospravedlňujem sa, že ti do toho kecám.
@elizabet173 nie sme na tom financne zle, manzel dobre zaraba ale potrebujeme jednorazovo vyssiu sumu a toto by mi k tomu pomohlo
@andula2020 nie nemala by si nárok na materské, nešla by som na to tak ako píšeš, najskôr otehotni a potom ries vypoved
@andula2020 ja ťa chápem, len ak nemáte finančnú rezervu, čo nemáte, keď by vám pomohlo preplatenie dovolenky, bála by som sa byť na nižšom rodičáku, najmä v tomto neistom období.
@andula2020 všetko záleží od toho kedy otehotnieš....pozri si na stránke SP ochrannú lehotu pre tehotné.....
Keď otehotnies do pol roka od skončenia PP máš nárok na materské
Hlavne si vyčerpaj aspoň deň dovolenky,aby sa ti obnovilo NP. Potom budeš mať nárok aj na max podporu a ak otehotnies do 180 dní od ukončenia PP a budeš spĺňať podmienku 270 dní NP v posledných dvoch rokoch, budeš mať nárok na tehotenské aj materské z ochrannej lehoty
@andula2020 tak potom navrhni zamestnávateľovi, že chceš rodičovskú prerušiť, vyčerpaj si dovolenku a potom pokračuj v rodičovskej. Budú s tým mať síce trošku admin. práce ale možno ti vyjdú v ústrety...myslím že vyplácanie rodičovskej dovolenky ti kvoli tomu nezastavia, ale prever si to radšej na ÚPSVaR
Dakujem za odpovede 🙂
@andula2020 Nechaj si dobehnúť RD, potom čerpaj dovolenku 1 deň a zvyšok si daj preplatiť. Ak by sa tehotenstvo nepodarilo, vyjde ti aspoň vysoká podpora. Či budeš mať nárok na materské v ochrannej lehote neviem...