Nárok na materské aj rodičovský príspevok

5. jún 2024

Prosím Vás, viete mi niektorá vysvetliť z akého dôvodu mi vyjde v jeden mesiac nárok aj na materské aj na rodičovský príspevok? Bolo mi poradené (v závislosti od nástupu na materskú) ak nastúpim 8 týždňov pred pôrodom, materské mi skončí 22.6. - vtedy budem mať za daný mesiac nárok aj na rodičovský príspevok. Ak nastúpim 6 týždňov pred pôrodom, materské mi skončí 6.7. a rodičovský príspevok by som mohla poberať až od júla. Nerozumiem z akého dôvodu to je tak. Ďakujem.

katkaseiner
5. jún 2024

rodicovsky aj za 1 den dostanes cely. Matersku len pomernu cast (za dni). Cize ak nastupis skor, dostanes takmer celu matersku (bude chybat pomer za posledne dni do konca mesiaca) a dostanes komplet rodicak.

alenah31
5. jún 2024

aj v prvom aj v druhom prípade budeš mať nárok na materské + RP - v prvom prípade materské za dni na MD 1.6-22.6. + celý RP za obdobie na RD, ktorý začne v júni, v druhom prípade materské za dni na MD 1.7.-6.7. + celý RP za obdobie na RD, ktorý začne v júli. Ten kto ti povedal, že je to inak ti povedal kravinu.

autor
5. jún 2024

každopádne sa mi oplatí viac ten prvý prípad, nastúpiť na MD 8 týždňov pred pôrodom?

alenah31
5. jún 2024

určite áno - ten prvý prípad=viac € za daný kal. mesiac.