Ahojte, potrebujem poradiť. Poberám rodičovský príspevok na prvé dieťa. Pracovný pomer mi skončil 31.7.2020 , malé sa narodilo v septembri 2020. Čakáme druhé, ktoré by sa malo narodiť cca 6/2022. Budem mať nárok na matersku aj pri druhom dieťati? Za každú radu vopred ďakujem 🙂
Nie, nemáš aktivne NP a ani nespĺňaš podmienku 270 dní NP,iba ak si teraz pkatiš DNP, ale keďže toto nespomínaš, predpokladám že nie.
@papillon_noir .. čiže to, že pri prvom som na materskú nárok mala, nemá vplyv na výplatu aj následnej materskej aj keď druhý pôrod bude do dvoch rokov od vzniku nároku na prvé materské, áno ?
Tu sa nejedná o reťazovú materskú pretože ti PP skončil,keby stále trval tak áno mala by si narok aj na tehotenské aj materské.
@papillon_noir ďakujem krásne za odpoveď ..ešte jednu otázočku mam..a ani keby som si odvádzala do SP napríklad 3 mesiace pred pôrodom odvody, ani vtedy by ten nárok nevznikol ? Musela by som opäť byť sociálne poistena min.270 dní ?
Tak, nemáš nárok ani a jedno, keďže už si tehotná to DNP počtom dní, ktoré potrebuješ nestíhaš aby ti narok vznikol
@vikipe Ak uz nestihas nazbierat tolko dni, tak nie.
Da sa to tak, ze sa zamestnas na viac zmluv sucasne, vsetky okrem jednej potom ukoncis a vtedy sa ti jeden kalendarny den pocita ako tolko dni poistenia kolko zmluv mas.
Ale to sa kontroluje aby to neboli fiktivne zmluvy a pod.
nie