Moja svagrina pracovala v zahranici (Irsko) a tam aj porodila dieta a dostava materske ale nic podobne ako jednorazovy prispevok pri narodeni nedostala. Ona ma trvaly pobyt na SR.Ma teda narok na tento prispevok?Niekde som citala ze narok mas ked ma trvaly pobyt a zije v clenskom state EU, a niekde ze musi byt minimalne rok zdravotne poistena, co ona nieje.Tak ako to vlastne je?
ale vsade sa pise ze ma narok pokial ma trvalebydlisko SR len zas niekde pisu ze treba byt aj rok zdravotne poistena tak toto potrebujem zistit.
jednorazový príspevok? a kolko je to akože?
25000
a má nárok každá?
Ano nato ma narok kazdy kto je obcanom SR
poteší.
ak si podala ziadost (prispevok pri narodeni dietata + priplatok k prispevku pri narodeni dietata), splnila podmienky (chodila pravidelne na lekarske kontroly)a dolozila od pediatra potvrdenie o doziti 28 dni, mala by mat narok... podla tohto http://employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?SMC=...
Samozrejme na vsetko treba podavat ziadosti, nikto jej nic nezaplati sam od seba....
takze uz som o tom nastudovala vsetko co bolo treba vsade sa pise trvaly pobyt SR a ma narok ....ale ked som si tu ziadot stiahla je tam malilinka formulka na konci tejto ziadosti..vsimnite si to posledne
občiansky preukaz (identifikačnú kartu) žiadateľa, alebo Preukaz – povolenie na pobyt cudzinca
rodný list dieťaťa / detí (originál a fotokópiu)
otec dieťaťa – úmrtný list matky dieťaťa alebo potvrdenie Policajného zboru SR o vyhlásení pátrania po matke dieťaťa alebo právoplatné rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do jeho výchovy
potvrdenie lekára dieťaťa (pediatra), v ktorého starostlivosti sa deti nachádzajú o dožití sa dieťaťa/detí aspoň 28 dní veku
potvrdenie zamestnávateľa v SR, že v čase narodenia dieťaťa/detí žiadateľ, ktorý je občanom členského štátu EHP vykonáva na území SR zárobkovú činnosť
potvrdenie zdravotnej poisťovne, že matka/otec dieťaťa bola/bol pred narodením dieťaťa (narodeného v cudzine) najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov povinne verejne zdravotne poistená/ý alebo dobrovoľne verejne zdravotne poistená/ý v SR.
aha, takže musím byť zamestnaná????
pokiaľ ja viem,tak nemusíš byť zamestnaná,aby si dostala jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa,ten dostane bez ohľadu každá matka v SR,ktorej sa narodí prvé,druhé alebo tretie dieťa a dožije sa 28 dní....tie formulky,čo si napísala mishelik sú podľa mňa doklady,ktoré musíš preukazať a tá posledná formulka odkazuje na potvrdenie zdrav.poisťovňe,ktoré sa ale týka dieťaťa narodeného v cudzine-je to v zátvorke....
no ja som sa zaujimala prave o to ci ma narok nato matka , ktora porodila v zahranici ale trvale bydlisko ma na SR...preto som to tam dala
mishelik sice pisu, ze "najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov povinne verejne zdravotne poistená/ý alebo dobrovoľne verejne zdravotne poistená/ý v SR" ale nepisu kolko pred porodom - takze mne z toho vyplyva, ze ak bola niekedy aspon rok vkuse zdravotne poistena na SVK, tak by to dostat mala 😉
Ahojte ja zijem v Rakusku aj mala sa tu narodila ale na sk mam uz len prechodny pobyt a znama mi vravela ze aj tak mam narok na jednorazovy prispevok pretoze Rakusko toto nevyplaca ? tak neviem ci mam narok alebo nie
ahoj janka ...tiez zijeme v rakusku a tento prispevok sme dostali.....
ahojte- je niejaky termin do kedy najneskor po narodeni dietata treba poziadat o prispevok? ( viem ze najmenej 28dni)
Chcela by som sa spytat....neviete ci ten prispevok dostanem aj ked na lekarske kontroly budem chodit v zahranici?????Mam doma vsetko platene aj trvaly pobyten nechcem moc lietaat na kontroly, kedze tu lekara mam. Rodit by som chcela doma, cize bude platne ked predlozim pravidelne kontroly od ineho lekara????Samozrejme prelozene do SK.
@denda83 ja zijem v irl a stacilo dolozit tehu knizku. Nic som neprekladala. A dr. este vypisal jedno tlacivo co najdes na stranke UPSVAR. Iba som dr.. vysvetlila o co sa jedna v tom tlacive a bolo.
@redangel32 Dakujem velmi pekne...buduci mesiac idem domov na chvilu tak skusam zatial zistovat🙂)
ahojte, ja zijem, pracujem 3 roky v cesku, ale pred porodom by sme sa chceli prestahovat a zit opat na slovensku, kde mame trvaly pobyt. Poistenia si platim v cesku, matersku budem mat z ceska, mam aj napriek tomu narok na spominany prispevok? Dakujem
chcela by som sa spitat ako je to z jednorazovym prispevkom na dieta v irsku,ci vobec nieco take maju.
Hladala som nejake informacie,ale nic sa mi nepodarilo najst.Tak ak mate nejake info budem rada.
ahojte ten prispevok ma aku hodnotu?? 🙂
baby tak ja uz asi narok nemam 😀 😀 😀 z byvalim som mala 3deti a teraz s tymto cakam 2
ahojte. chcela so sa spytat, ci ste pri vybavovani prispevku pri narodeni dietata a priplatku k prispevku potrebovali aj potvrdenie od zdravotnej poistovne (ze ste boli rok pred tym poistene v sr), alebo to musia prilozit iba maminy, ktorym sa babo narodilo v zahranici.
mieshelik keď porodila v Irsku, tak jednorazový príspevok zo Slovenska asi ťažko dostane 😒 /to platí pre pôrod na Slovensku, teda ja si tak myslím/