Zdravim,
vedeli by ste mi niekto poradit ako by som mohla ziskat matersku? Pracovala som vyse 5 rokov u jedneho zamestnavatela, odkial som v maji 2012 nastupila na MD. Materske som mala do februara 2013 a k 31.3.2013 so mnou zamestnavatel skoncil pracovny pomer. Teraz som zistila, ze som opat tehotna a predbezne je termin stanoveny na 18.5.2014. Cize podmienku 270 dni v poslednych 2 rokoch by som splnala este. Pred zistenim tehotnosti som bola na pohovore a akurat sa mi ozvali ze by ma brali, co sa aj tesim ;) ... ale, je to na dohodu a urcite by mi z toho platu nevysla materska aku som mala z TPP.
Je moznost aby sa mi materska pocitala ako pravdepodobny vymeriavaci zaklad z roku 2013? Ze by sa bral do uvahy plat z predchadzajuceho TPP? Citala som na nete o podmienkach menej, prip. viac ako 90 dni noveho nemocenskeho poistenia. Pri viac ako 90 chapem ze sa bude uz pocitat vymeriavaci zaklad z dohody. Ale pri menej sa vraj bude pocitat s pravdepodobnym iba 402.50 eur. Co mi nejak nejde do hlavy, preco? Viete mi to niekto objasnit blizsie?
Pripadne nejake tipy ako to spravit aby mi vysla materska? Keby som napr. mala v decembri 2013 prijem nad tych 1179 v hrubom, pomohlo by to?
Alebo je z toho vsetkeho iba jedina cesta, a to ze musim aspon tie 3 mesiace do porodu (90 dni) mat prijem mesacne 1179 v hrubom?
Velka vdaka za akekolvek info, tipy.
To fakt? Napriek tomu ze tie dni poistenia su z MD a RD? Ked som poslala cez formular na soc. poistovni dotaz napisali mi toto :
Ak nemocenské poistenie zamestnankyne do nástupu na materskú trvalo menej ako 90 kalendárnych dní od vzniku tohto nemocenského poistenia, rozhodujúcim obdobím pre výpočet materskej je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol nárok na materské. Ak ani v roku prechádzajúcom poistenkyni netrvalo nemocenské poistenie aspoň 90 kalendárnych dní, materské sa počíta z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu zo sumy 402,50 €. Do obdobia 90 dní sa nezapočítava obdobie poberania materskej a ani obdobie prerušeného nemocenského poistenia z dôvodu rodičovskej dovolenky. Z uvedeného vyplýva, že ak by ste do nástupu na materské neodpracovali viac ako 90 dní, výška materskej bude vypočítaná zo sumy 402,50 €. V prípade, ak Vám bude dohoda, t.j. nemocenské poistenie, trvať do nástupu na materské viac ako 90 dní, materské bude vypočítané z príjmu z dohody. V uvedenom prípade nie je podstatné, či Vám vznikne dohoda v decembri 2013 alebo v januári 2014. Pripomíname, že podmienky nároku na materské sa sledujú ku dňu nástupu na materskú, t.j. ku šiestemu týždňu pred očakávaným termínom pôrodu. Keďže máte lekárom určený termín pôrodu na 18.05.2014, podmienka 90 dní sa bude sledovať ku 06.04.2014.
@alex2406 čomu sa divíš...? ak budeš mať splnených 90 dní tak MD a ti vypočíta z hrubej mzdy za rok 2013
rok 2014 nevstúpi do výpočtu ...
ak neodpracuješ 90 dní ... tak tvoja MD bude z minima , lebo v roku 2013 pred novým zamestnaním si nemala žiaden VZ ( nezaplatila si ani cent )... poistenie ti skončilo posledným dňom MD teda začiatkom roka 2013 ...
@alex2406 nie, vždy sa berie predošlí rok ak v tom roku vzniklo poistenie a nie priemer ... ak by ti poistenie nevzniklo v roku 2013 tak z roku 2014 sa berie priemer od začiatku do konca poistenia alebo do nástupu na MD ...
§ 54 zákona o soc. poistení
(2) Ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo
a) v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, a obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, bolo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky,
@zalka Este ma napadla jedna vec k tomu. Spravne si myslim, ze teoreticky by mi stacilo aj menej dni odpracovanych v roku 2013, hoci aj jeden jediny len aby som mala denny vymeriavaci zaklad tych cca 38 eur za den ? Je to ako keby som si cerpala pred RD dovolenku, co som asi mala tiez spravit, keby som neustupila HRistke, ktorej sa to nechcelo cele zariadit. Moja chyba :( Ale neplanovali sme dalsie dieta tak skoro, planovala som ist pracovat este. No clovek mieni ..... ;)
@alex2406 stačí mať v decembri príjem 1179 eur od januára môže byť oveľa nižší a po splnení podmienky 90 dní poistenia .. bude nárok na max PN a MD .