Ahojte,
Vedeli by ste mi prosim poradiť - klasicky od 01.01.2025 mi “nabehne” 20 dni dovolenky, ktore môžem čerpať po celý rok 2025 - avšak 21.05.2025 nastupujem na matersku, žiaľ nikto mi doteraz nevysvetlil ako to je s dovolenkou - budem mať narok na 20 dni dovolenky, keďže aj počas materskej som zamestnanec alebo sa mi dovolenka pre rok 2025 vypočita z odpracovaneho zakladu tj 01.01-21.05.2025?
Ďakujem velmi pekne.
@tinka2233 Určite máš nárok na celú, a ako rodič dieťaťa by si dokonca mala mať už 25 dní 🙂
“Zákonník práce ustanovuje tri základné výmery dovolenky za kalendárny rok:
1.) základná výmera dovolenky zamestnanca je najmenej štyri týždne,
2.) dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, a zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa, je najmenej päť týždňov,“
@dixitka nie tak uplne, to plati od dna narodenia dietata a po oznameni zamestnavatelovi (rodny list zaslat treba) a navyse by mala narok len na alikvotnu cast z 5 dni podla toho, kedy sa dieta narodi - cize urcite nie na plus plnych 5 (kedze prveho pol roka sa o ziadne dieta nestara, to na ceste sa nepocita 🙂 )
Bože baby ja vam tak ďakujem!!!! Ste užasne prijemne sviatky vam želam! ❤️
Budes mat narok na celu vymeru, kedze materska sa povazuje za "odpracovane" zjednodusene 🙂 takze mozes vycerpat skor alebo si potom cerpat medzi materskouna rodicovskou alebo si preniest.