Nárok na ďalšiu materskú po rodičovskej dovolenke

lubicab393
14. jan 2020

Ahojte dievčatá, je pravda, že ak som teraz na rodičovskej (do apríla 2021), musím ďalšie dieťa PORODIT do dátumu skončenia rodičovskej, aby som mala nárok na materskú? Teda kým syn dovŕši 3 roky,musím nastúpiť na MD? Inak budem mať nárok iba na rodičovský? Som z toho zrútená 👎😂 to "musím " do mája otehotnieť?!! 🤦‍♀️🤷‍♀️

ivkazba
14. jan 2020

Zamestnanie ti stále trvá? Pretože ak nie a teda nespĺňaš podmienku poistenia, tak nárok nebudeš mať ani keby si otehotnela hneď dnes.

klarissa25
14. jan 2020

A trvá pracovný pomer?

lubicab393
autor
14. jan 2020

@ivkazba zabudla som napísať, som zamestnaná a stále budem😁

ivkazba
14. jan 2020

@lubicab393 ak si zamestnaná a skončí ti RD, tak pôjdeš späť do práce. Takže môžeš na ďalšiu MD nastúpiť aj deň, či mesiac či rok po tejto RD pretože ak stále budeš zamestnaná, tak budeš mať nárok na materské.

lubicab393
autor
14. jan 2020

@ivkazba a čo to píšu na internete o nejakých 270 dňoch? Vyznas sa?

evittam
14. jan 2020

@lubicab393 No hlavnou podmienkou nároku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom. Nakoľko tebe PP trvá trva aj NP. Cize ak nenastúpis na dalsiu MD do 3rokov veku staršieho dieťaťa treba len nejako vykryt obdobie (ak uz budes tehotna) medzi koncom RD a nástupom na MD-nastup do práce, čerpanie dovolenky, PN,....
Skus si najst zopar diskusii tu na MK o tejto istej teme a čítať.

lubicab393
autor
14. jan 2020

@evittam našla som si ,aj som čítala, ale všade sa líšia odpovede,takže som z toho debil stále.. niekde som čítala, že počas rodičovskej nemáš NP..

evittam
14. jan 2020

@lubicab393 Neviem kde si čo čítala a úprimne ani ma to nezaujíma. Pokial trva PP trvá aj NP. A. Plati co som napísala.

nefertiti5843
14. jan 2020

@lubicab393 Počúvaj evittam, má skúsenosti v tejto oblasti a poradila tu už veľa ženám, čo sa týchto vecí týka.

lubicab393
autor
14. jan 2020

@evittam ďakujem veľmi pekne ❤👌pekný večer