Nárok manžela na OČR na dcéru, ak ja poberám rodičovský

lula2345
17. júl 2020

Ahojte mamičky , chcem sa vás spýtať či máte skúsenosť 🙂 som na rodičovskom príspevku s 9 mesačnou dcérkou a manžel by chcel ísť s ňou na OCR myslíte že má na ňu nárok ??? Jeden náš známy bol už tak viac krát no manžel si to chcel overiť tak volal na poisťovňu a tam mu povedali že nárok nemá ,tak teraz nevieme kde je pravda.

klarissa25
17. júl 2020

@lula2345 nie nema... Ty si s dietatom na RD tak ako nerozumiem tomuto vymyslaniu ze este aj chlap chce ist na ocr...

alenah31
17. júl 2020

@lula2345 majú pravdu - vy poberáte RP nakoľko máte dieťa v starostlivosti. Mohol by na platenú očr v prípade, že osoba, ktorá sa obvykle o dieťa stará je chorá resp. v nemocnici alebo v karanténe. Na tlačive očr je na to aj kolonka - v prípade, že by ste boli chorá vy - tak by mohol. Teraz síce na očr môže - ale nebude mať nárok na ošetrovné.

mogaa
17. júl 2020

@lula2345 pandemická OČR určite nie, platená -dňová OČR len v prípade že je matka dieťaťa chorá a nemôže sa o dieťa starať

mogaa
17. júl 2020

*platená 10dňová OČR

lula2345
autor
17. júl 2020

Tak ako je potom možné že ten známy nárok mal . Tiež majú jedno dieťa ako aj my a jeho žena je na RP .

alenah31
17. júl 2020

@lula2345 tak vám známy klame resp. mohol - ale nedostal peniaze zo SP resp. dostal, ale jeho manželka bola chorá. Máš dieťa v starostlivosti - si na RD, keď si žiadala o RP tam si krížikom prehlasovala, že preberáš dieťa do starostlivosti a štát ti na to prispieva. Ty si zdravá - prečo by mal manžel brať ošetrovné? Pokiaľ by si bola chorá, mala by si nebodaj zlomenú ruku, bola by si napr. v pôrodnici s druhým dieťaťom - môže - vtedy sa na tlačive vypisuje, že osoba, ktorá sa zvyčajne o dieťa stará nie je schopná poskytnúť celodennú starostlivosť v dôsledku choroby - to musí potvrdiť tvoj Dr. V
Však si prečítaj zákon a neriaď sa tým čo hovorí nejaký známy - kopírujem:

* jedna z hlavných podmienok nároku na ošetrovné v tomto prípade je ak: "fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať (ďalej len "starostlivosť o dieťa") "

lula2345
autor
17. júl 2020

Neklamal lebo robí s manželom v jednej práci a keby nedostal peniaze tak by asi viac krát nešiel . Neviem potom ako je to možné ja sa hádať nejdem to čo píšeš ty dáva význam a teda tak to aj bude ja som sa len chcela spýtať či má s tým niekto reálne skúsenosti keďže tu ide o dva identické prípady ale jeden s nárokom a druhý bez . Každopádne ďakujem za vaše odpovede 🙂

maciatkolulu
17. júl 2020

@lula2345 a co je malej, je veľmi chorá, to je mi ľúto.... A tebe je co, úprimne mi je ľúto ľudí, ktorí sú vážne chori.... Držte sa. A samozrejme úprimne ľutujem aj vašich známych

matkahelka
17. júl 2020

@lula2345 staci pouzit zdravy sedliacky rozum. ak ty poberas peniaze za to, ze sa o dieta staras, ako na to iste dieta by ich mohol poberat aj niekto iny? nie, nie je to mozne! znamy vam bud klamal alebo zatajil skutocnost, ze jeho manzelka tak ochorela, ze sa o dieta starat nemohla. a dalsia vec, urcite by som nechcela mat pri sebe chlapa, ktory namiesto toho aby chodil do prace a doniesol 100% platu, bude vysedavat doma na OCR.

matkahelka
17. júl 2020

@maciatkolulu myslim, ze v tomto pripade su vsetci zdravi a v plnej sile. ide vyslovene len o to ako zneuzit system

lucka_ke
17. júl 2020

môže, pretože si platí nemocenské poistenie, SP neskúma kde je matka (a ani nevypláca RP), kľudne nech ide ak je dieťa choré (ty by si tiež popri poberaní RP mohla pracovať)

maciatkolulu
17. júl 2020

@matkahelka to bola čistá irónia... 😉

klarissa25
17. júl 2020

@lucka_ke moze ale len keby mali viac deti.. Nemoze ist na ocr s tym istym dietatom.. Jedine pokial matka nie je schopná sa o dieta postarat a to len na klasicku 10 dnovu

klarissa25
17. júl 2020
maciatkolulu
17. júl 2020

@lula2345 to je neuveriteľné dvaja dospelí ľudia a jedno malé decko a sedieť na riti obaja pekne doma a brat dávky od štátu a niekto tu bude nadávať na cigánov, ja som presvedčená, po tom co som si tu na čítala, že nie tmavší spoluobčania sú tí, ktorí vyciciavaju systém...

lucka_ke
17. júl 2020

@klarissa25 ja nepíšem o pandemickej OČR ale o klasickej pri chorobe dieťaťa, a čo keby matka pracovala popri poberaní RP? v praxi sa ozaj SP nezaujíma kde je matka

janinah
17. júl 2020

Nemam slov...peniaze od statu bezdovodne tahat a doma na zadku bez roboty sediet...na sk by sa uživilo jedno ministerstvo na boj s flakačmi a špekulantami.hned by sme boli bohatsia krajina a boli by penize pre tych.ktori si ich ozaj zasluzia...

lucka_ke
17. júl 2020

koľko moralistiek, ale keď ide o to dostať maximálnu podporu, vtedy vám to nevadí... koľko takých sa tu denne pýta ako to dostať

maciatkolulu
17. júl 2020

@lucka_ke máš pravdu, ved som to písala, horšie ako cigáni, ktorých sú tu tak často spomínaní ako vyciciavaci systému. Ale keď už sedí doma matka, lebo jej decko nezobrali do škôlky... Ale aby dva dospelí ľudia sedeli na riti a rozmýšľali ako sa dostať k príspevku, ktorý je na chode decko je už cez čiaru.

lula2345
autor
17. júl 2020

Vidím že táto debata tu začína ísť úplne iným smerom.
Taká klasická Slovač idem súdiť a pri tom nemám poňatia o situácii v druhej rodine . Niektoré by ste sa mali nad sebou zamyslieť úprimne je mi vás ľúto.

lula2345
autor
17. júl 2020

A Vám ostatným mamičkám ďakujem za odpovede 😊

fokuska
17. júl 2020

@lula2345 Toto je tiez klasicka Slovac, ze napises info, z ktoreho vyplyva, ze nie je dovod aby na tu OCR isiel, ide iba vyuzit system, lebo aj znamy to tak urobil. Dostanes tomu adekvatne odpovede, tak zrazu to otocis, ze vlastne vobec nevieme aka je situacia.
Tak napis rovno aka je situacia, kde je problem, preco manzel potrebuje tu OCRku. Velmi rady ti tu ochotne poradime ako vasu situaciu vyriesit pomocou zakonnych moznosti. Ale kym nedas cele info a len sa urazis a nevysvetlis ako to je, tak sa necuduj komentarom.