Ahojte. Nemam deti. Zamyslam sa ale nad skuticnostou, ako sa zeny stazuju, ze RD je narocnejsia ako praca. Rozumiem tomu ak ma zena iba pracu, tak je to jednoduchsie ako iba RD. ale ak ma zena aj pracu na plny uvazok, dieta v jasliach a pride domov k malemu dietatu, a este jej len zacne druha sichta, to mi pride narocnejsie, ako byt doma cely den a stihnut aspon nejake domace prace. Rozumiem, ze deti si vyzaduju vela pozornosti, ale RD je 3 roky, tak pravdepodobne su aj obdobia, kedy ma zena viac casu na domace prace a na seba. Oproti tomu ked ma zena aj pracu aj male dieta do 3r, mi pride RD naozaj ako dovolenka, lebo zena nema tu pracu kde musi byt 8 hodin +dochadzanie do prace. Ako to v skutocnosti je? Je RD bez prace oproti male dieta do 3r.+ praca na plny uvazok naozaj dovolenka?
@pupavka234 ani jedna varianty nie je tak náročná, ako sa často prezentuje. Ženy na materskej si neuvedomujú častokrát, koľko výhod má to, že sú doma. Zároveň sa dá v klude zvládnuť deti+ práca. Znova to je iba o uhle pohľadu 🙃
@pupavka234 V prvom rade, ani jedno nie je dovolenka! Za mna je narocnejsie deti a praca, ako len deti. Lebo po praci okrem nich stihnut aj domacnost, je o hubu. Ale je pravda zas, ze clovek zaziva s nimi menej hysakov, ako ked s nimi bol doma.
Ale deti som si urcite uzila ja osobne viac, ked som nechodila do prace a bola len s nimi.
Tak toto je tak individuálna záležitosť.Pretoze sú ženy,ktoré nezvládajú ani jedno dieťa a sú také,ktoré zvládajú starostlivosť o 5 deti.Su ženy,ktoré sú otrokom svojej domácnosti a také,čo upratujú normálne,podľa potreby.Potom sú ženy,ktorým je práca prednejšia ako rodina a sú také,čo by najradšej nikdy nerobili.Su také,ktorým je jedno,či žijú zo soc.davok a mužovej výplaty alebo či aj samé prispejú do domácej kasy.A sú ženy,ktoré majú normálnych mužov a ženy,čo majú mužov kktv.
Ja som dokopy s dvoma deťmi strávila doma 3 roky.Starsi mal dva roky a mladšia rok,keď som išla pracovať.
@jj298 presne tak, ked som po 3 rokoch sla do prace, bolo to vykupenie…Je to narocne na psychicku byt len s dietatom (mam narocnejsie dieta prereve a prevresti pol dna, mozno keby bolo kludnejsie tak by ta materska nebola tak zla). Ale su aj zeny, ktore sa vyzivaju v tom byt doma a len sa starat sa o deti..
@denkabemommy podľa mňa zas veľa záleží aj od toho aké to dieta je...ja mam napríklad super dieťa a okrem prvého roku co mal dosť uplakany a nervóznych období je to v 3 rokoch super kľudne dieťa co sa mi v živote nehodil v obchode na zem a na ihrisku bol z tych najkludnejsich deti.. Ale keď ma niekto náročnejšie dieťatko co veľa plače a ma napríklad silnú separacnu úzkosť niekoľko mesiacov a cele noci poriadne nespí, tak verím že také maminy to náročné môžu mať, hlavne ak nemajú napríklad pomoc od rodiny, alebo sú slobodne matky atď.
Ja osobne som išla do práce keď malo dieťa 2,5 roka, do práce som sa už veľmi tešila. Moje dieta je velmi spolocenske, ona sa uz do kolektivu tesila tiez a nemali sme ziaden problem. Pre mna bolo a stale je obdobie v práci oveľa ľahšie ako keď som bola iba doma na RD. Je to ale prudko individuálne, poznám zeny ktoré RD hodnotia ako najlepšie obdobie svojho života a tiež aj také, ktoré do práce ísť nechcú a sú už na tretej RD.
Mne pracovný režim + dieta v skolke vyhovuje oveľa viac. Nemám ale prácu kde musím byť 8 hodín a este aj dochádzať, pracujem prevažne z domu a do officu idem cca 2x týždenne. Prácu mám flexibilnú, môžem ju dokončiť kedy chcem, takže v pohode stíham ísť aj pre dieta do škôlky. My toho spoločného času mame dosť, malá v škôlke spí a doma nejde potom spať skôr ako o 22:00 takže keď ju vyzdvihnem okolo pol 4, máme ešte kopec času. Ja sa na nu po praci ovela viac tesim, citim ze mam ovela viac energie aj chuti sa jej venovat ako ked sme boli stale spolu doma. Okrem toho mam aj muža čo sa aktívne zapája a stará, takže nie som na všetko sama. Čas na seba si v pohode nájdem aj cez víkendy alebo poobede / večer. Domácnosť tiež v pohode stíham udržiavať, práveže na RD keď bola malá doma to bolo omnoho ťažšie, teraz keď je väčšinu dna v škôlke toho neporiadku toľko nie je. Mne viac vyhovuje že mám počas dňa okolo seba dospelých ľudí, s kolegami pokecame, zasmejem sa, ideme na obed. Pre mna občas boli ihriska a na nich len deti a mamičky hotové utrpenie, hlavne ku koncu.
@13uzivatelka11 mám 2 deti. S prvým dieťaťom to kľudne nazvem peklo, vysokocitlivý, dlhé koliky, extrémna separačka, nespanie (do 2 rokov aj10x za noc hore) do toho som mala ešte rok školu, skúškové… ale stále je tam to, že je tam istá voľnosť. Ráno vstane, rozhodne sa, že ide na výlet, tak ide na výlet. Nemusí to plánovať xy týždňov dopredu, nechce sa jej vstať keď prší, vytvorí aktivity v posteli. Môže vybehnúť len tak von s kamoškou na obed/kávu (jasné, že vezmú deti), čo teraz po materskej je u mňa náročnejšie zorganizovať. Mňa nik nepresvedčí, aká je materská náročná, lebo áno, má to náročné chvíle, ale za mňa, dá sa oddýchnuť, je to voľnosť, samozrejme v prípade, ak sa bavíme o rodine 2 ľudia a zdravé dieťa.
Ja som isla do prace ked mala dcera 22 mesiacov a pre mna praca + starostlivost o dieta po skolke bola ovela jednoduchsia ako byt len doma.
1. Nemusis varit obedy, jedlo ma dieta v skolke , ja v praci
2. Ked nejsi doma, nenarobi sa neporiadok = nemusis 3 krat za den vysavat pod stolom, vkuse drobky vsade, upatlane okna a linka od detskych ruk a podobne standy co som denne riesila
3. Psychohygiena - trosku sa vyvetras v praci, pokecas s kolegami, prides na ine myslienky a prides si uzitocna lebo naozaj ked nieco spravis tak to do 5 minut nevyde na zmar
4. Ked mas dieta nervaka, 20x za den sa vala po zemi lebo ma zachvat zurivosti tak si rada, ze ho aspon chvilku nevidis a nemusis tu istu vec riesit stale dokola.
@pupavka234 byt s nalym dietatom 24/7 je uz samo o sebe narocne… lebo to nie je ako z reklamy, vesele usmiate babatko… take dieta potrebuje obsluhu a to hned, ako potreba vznikne. Ziadne pockaj neexistuje, ono je hladne teraz, tak place, prebalit treba tiez hned, potom sa uci na wcko, ked treba cikat, bezi sa na wcko hned. Urcite veci sa daju zorganizovat, no mna unavovalo najma to ze som bola vkuse v pohotovosti. Navyse aj deti su rozne a kazde je inak narocne. Milujem svoje deti, ale ked som isla konecne do roboty, ja som si tam chodila oddychnut!!! A este k tomu chlap uz nemohol trepat ze vsak si doma…
Ja som si práci oddýchla viac ako doma.Obidve deti napr spali veľmi málo. Napr .malá vôbec nespala žiadne 2 hodiny, ale 3x denne 15 minút.
Táto téma je u každého iná. Každé dieťa je inak náročné. Niektoré spia minimálne, Niektoré pospia aj pekne jedia.Niektoré sa pohrajú aj trochu samé,niektoré nie.
A aj v práci,-niekto si nesadne a ledva stihne ísť na wcko, niekto má menej náročnú prácu.
@pupavka234 somna rd s rocnym synom a mam ovelaviac casu ako ked som pracovala (bez dietata). Uvidime ked pojdem do prace to uz asi az taka pohoda nebude.
Ale velmi zavisi aj od prace, co zena vykonava, ak chce, ci je nutena, ist skor do prace, pred uplynutim 3rokov. Alebo aj potom. Nevravim, ze praca v kancelarii je med lizat, zase je to psychicka zataz, ale isto nie je fyzicky tak vycerpana aby po praci stihla aj popri dietati doma robit, ako zeny, co robia manualne, a 8hodin stoja na nohach. A co sa tyka MD, RD ako baby pisali, zalezi velmi od dietata, rodiny. Moj muz praca na smeny, dcera do 2r v noci xkrat hore, po 2r sa to upravilo, ze bola hore uz len 2-3x za noc, poobede nespala asi od 1roka. Takze den co den nevyspata a riesit domacnost, dieta...
Pokial zena chce ist medzi ludi naspat, tak je to najskor kvoli paychohygiene. Lwbo roboty uz vzdy bude mat len viac.
@pupavka234 Pre mňa bolo ľahšie zvládnuteľné práca + dieťa ako byť len doma na RD. Do práce som išla od 2-ročného a neskôr od ročného dieťaťa. Mňa byť na RD hrozne ubíjalo. Ale matky, ktoré pracujú popri malom dieťati sú tu na MK urážaé a hejtované. Takže určite sa to zvrhne aj tu.
Za mňa bola rodičovská oveľa ľahšia ako práca, nedá sa to porovnať, na rodičovskej som unavená a zničená nebola, po práci som
Su to dve odlisne veci a tazko to vobec porovnat. Zalezi ako sa dietatu venujes, co robis a ake dieta je. Ja si do prace idem oddychhnut. To tam nema co v podstate nejak robit bordel a ohrozit sa na zivote. S dietatom je to oci na stopkach a musis davat pozor, si cely cas zodpovedna za to dieta. Musis viac planovat aj ked ides len nakupit a na ihrisko. V praci riesis zase tu napln prace. Je dobre ked sa vies tak nacasovat, ze vies aj nejak vypnut a mat cas pre seba
@pupavka234 Do práce dom išla, keď mal syn rok a pol. Pôvodne nemal byť v jasliach, ale napokon sa inak nedalo. Nebolo to také náročné, lebo tým, že sme neboli cez deň doma, tak sa nenarobilo toľko neporiadku, plus navyše jedlo mal malý v jasliach, čiže síce som varila (a aj stále varím) každý deň, tak to nie je také, ako keď musíš riešiť raňajky, desiatu, obed, olovrant, večeru + môjmu synovi trvalo večnosť, kým to zjedol. Jasné, že to bolo aj tak náročné obdobie, ale nie tak, ako by sa mohlo zdať.