Nahlásenie príjmu pre výpočet tehotenského verzus následné materské

leeshka
18. máj 2021

Ahojte dievcata, nevyznate sa niektora?
Som uz takmer 3 roky na materskej a nasledne rodicovskej s prvym synom - od 06/2018.
Aktualne som tehotna a na druhu matersku nastupujem koncom 06/2021.
Prvy syn ma 3 roky v auguste ale nevychadza mi retazovy porod lebo v 2019, hned po skonceni MD som brala 6 dni dovolenky, nasledne pokracovala RD.
V 2020 bol prijem 0,0 nic, co by malo byt ak spravne chapem rozhodujuce obdobie pre vypocet druhej materskej (predosly rok ako zena nastupuje na matersku).

Ak Socialna poistovna oslovi zamestnavatela pre nahlasenie prijmu za april 2021, kvoli tehotenskemu, musi zamestnavatel nahlasit len to co mam na zmluve?
Alebo moze nahlasit aj inu sumu - zohladnit zvysovanie platu alebo odmeny, napr nahlasit priemerny mesacny plat z cias, kedy som pracovala, teda priemerny mesacny plat zo sumy, ktoru nahlasoval pre vypocet prvej materskej v 2018?

Moze sa stat, ze to co zamestnavatel nahlasi pre tehotenske sa bude nasledne brat aj pre vypocet druhej materskej? Ci tam znova musi SP oslovit zamestnavatela.

Vdaka🙏

draik
18. máj 2021

Pravdepodobný vymeriavací základ môže zamestnávateľ určiť aj iný. Samozrejme nemôže dôjsť k skoku napr. na 2000 e, keď ste príjem predtým mali 1000 e.

leeshka
autor
18. máj 2021

@draik nie to urcite nie, u mna prave ide o to, ze uctovnicka sa vyjadrila ze by uviedla to co mam na zmluve, lenze ja som dostavala este mesacne odmeny a aj kvartalne, takze realne som nikdy nemala taky prijem ako na zmluve ale vzdy vyssi...cize nahlasenie len toho co je na zmluve by mi pohorsilo...
tak ci existuje nejaka zakonna povinnost ze musi nahlasit to co je na zmluve, alebo je to o dohode s uctovnickou ze co nahlasi...ze ak ju poprosim aby nahlasila napr ten priemerny mesacny plat z toho casu tak to nahlasit moze a bude to v poriadku...

loginexistuje
18. máj 2021

@leeshka uctovnicka nahlasi to co je na zmluve nemoze nahlasit nenarokovatelne zlozky mzdy predsa
vysiu mzdu nahlasi ak si mala napr minimalku a ta sa dvihla medzicasom
a najma v tejto dobe kedy su vo vacsine firiem odmeny pozastavene

leeshka
autor
18. máj 2021

@loginexistuje vychadzam z toho co pise Mihal pri urcovani materskeho napr, pricom pri tehotenskom sa stale spomina ze sa rata ako materske len ine percento, a teda on spomina toto:

"Ďalšia možnosť je, že pri nástupe na druhé materské zamestnankyňa je ešte stále na rodičovskej dovolenke. Predpokladaný príjem potom na svoju zodpovednosť nahlasuje Sociálnej poisťovni zamestnávateľ.

Aj na tomto mieste chcem zamestnávateľov (mzdové účtovníčky vo firmách) upozorniť na to, aby pritom svoje zamestnankyne nepoškodili a znova uvádzam text, ktorý nájdete aj v kapitole 4.

- Zohľadňujte rast platov aj u zamestnankyne, ktorá je na rodičovskej dovolenke.
- Zohľadňujte aj odmeny, potenciálne nadčasy a ďalšie príplatky.
Pri nahlasovaní pravdepodobného príjmu do Sociálnej poisťovne zohľadňujte aj odmeny, ktoré síce nárokovateľné podľa pracovnej zmluvy zamestnankyňa nemá ale ktoré by pravdepodobne zamestnankyňa dostala ak by pracovala.

Zohľadňujte mesačné odmeny ale i alikvotnú časť z odmien majúcich ročný charakter.

Zohľadňujte aj pravdepodobné nadčasy, ktorými sa takisto príjem zvyšuje.

Ak to neurobíte, zamestnankyňu pri ďalšej materskej poškodíte. Je nezmysel aby sa stávalo to, čo sa v praxi stáva, že zamestnankyňa má druhé materské nižšie ako pri prvom dieťati."

Z tohto mi vychadza ze nahlasit moze aj prijem vyssi ako je pisany na zmluve, ci‽ alebo je nejaky zakon na to ze nemoze?

loginexistuje
18. máj 2021

@leeshka ona nesmue nahlasit nizsi ako je na zmluve resp nizsi ako je minimalna mzda samozrejme ak mas tabulkovy plat a upravi sa tabulka
ako to fakt myslis ze by uctovnicka pri konrole soc poist len tak obhajila potencionalne nadcasy u matky s dietatom alebo odmeny ked plno firiem pozastavilo ich vyplacanie ?
sak akonspytat sa skus ale nemas ziadnu narok a ani sa s cim ohanat aby ti to dali tak ako chces a uz vobec nie clankom sukromnej poradenskej spolocnosti mihala

leeshka
autor
18. máj 2021

@loginexistuje ale ved socialnej poistovni moze byt jedno, ci firma vyplaca odmeny alebo nie, resp. ze nemoze brat v uvahu ze XY firiem nevyplaca, preco zrovna ta jedna by napr vyplacala ci?
pravdepodobny vymeriavaci zaklad je odhad kolko by som zarabala ak by zarabam...a aj logicky asi nebudem zarabat markantne menej teraz ako pred 3 rokmi, korona nekorona🙂 hlavne teda aj zalezi v akej oblasti clovek pracuje, ja v IT a tam sa toho co mam info vela nezmenilo, k horsiemu myslim
kazdopadne zda sa, ze nebude zakon na to ze uctovnicka musi zadat prijem zo zmluvy a nesmie tam zohladnit pripadne napr. odmeny a myslim ze pohode by obhajila podla predosleho prijmu ci odvodov vyssi vymeriavaci zaklad ako ten co je na zmluve, kedze som kazdomesacne pred materskou dovolenkou zarabala viac ako bolo uvedene na zmluve🙂
spytat som sa na to uz spytala a teda uvidim ako pochodim, snad uspesne🙂 dakujem za spravy

mogaa
19. máj 2021

@leeshka pravdepodobný vymeriavací základ musí byť zo zmluvy, lebo odmeny nie sú nárokovateľné, môžu a nemusia byť.....detto ak sú príplatky za smennosť , zamestnávateľ tehotnú nebude dávať na nočné, takže si ten príplatok ani nemôže nárokovať a ani zadať ako pravdepodobný vymeriavací základ....

loginexistuje
19. máj 2021

@leeshka no ved skus u nas by si nepochodila ani u muza oboje su IT firmy v BA

leeshka
autor
19. máj 2021

@loginexistuje tiez sme obaja v IT firmach v Ba ale teda v mojej firme som pochodila, dnes sme sa so mzdarkou dohodli, ze mi prerata aj odmeny a uvedie to do pravdepodobneho vymeriavacieho zakladu a zrovna aj dnes ju oslovila socialka pre nahlasenie tohto zakladu, tak to uviedla tak ako sme sa dohodli🙏

loginexistuje
19. máj 2021

@leeshka super to je dobra sprava.....

leeshka
autor
19. máj 2021

@loginexistuje to je, tesi ma ze sa podarilo dohodnut k spokojnosti vsetkych🙂