Nahlásenie a ukončenie rodičovskej dovolenky

janulik6
16. mar 2017

Ahojte chcela by som sa poradiť.....1.Syn dovŕšil 3.2. 3roky som v tom čase ešte stále zamestnaná,teraz čerpám dovolenku.Mam nárok nasledujúci mesiac ešte na rodičovský príspevok?
2.niekde som čítala že to treba iný mi hovoria že netreba.....mala som nahlásiť na úrade koniec RD?vsak v podstate oni musia to musia mat v evidencii, či?

maciatkolulu
16. mar 2017

@janulik6 teraz ti prisiel posledny rodicak a nahlasit musis na UPRSVR kde sa dieta zdrziava po ukonceni troch rokov

janulik6
autor
16. mar 2017

Hmm dakujem teda krásne ,no nenahlásila som zatiaľ a asi budem musieť ísť 😲

evittam
16. mar 2017

@janulik6 No budes musiet ist. Lebo inak ti mozu pozastavit vyplacanie rodinnych pridavkov.

maciatkolulu
16. mar 2017

@janulik6 akoze to uz teda dost meskas.... ma sa to do par dni po dovrseni tretich narodenim nahlasovat, fakt neviem 7, ci 10 dni, ale ty si to uz riadne presvihla

janulik6
autor
16. mar 2017

Lebo mi známi vraveli že to nemusím nahlasovať.ale teraz čítam články že to treba.tak ešte to nie je až taká dlha doba

gapa
16. mar 2017

@janulik6
- na upsvar treba nahlásiť, kto sa o dieťa stará, treba nahlásiť do konca mesiaca nasledujúceho po mesiaci, kedy dieťa dovrši 3roky. To platí u "zdravých detí". Netreba ak ešte mamička poberá rodič.príspevok ani materské na dalšie dieťa)
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/sta...
- na soc.poistovnu treba do 8dní od zmeny dať odhlášku ako OSOBA RIADNE SA STARAJúCA O DIEťA DO 6ROKOV, ak si si po pôrode dávala prihlášku (mzdárka nahlasuje za teba ako ZAMESTNANCA, ukončenie RD a aj ukončenie prerušenia poistenia z dôvodu čerpania RD; toto prerušenie poistenia ti zanikne, preto ty ako OSOBA RIADNE ... sa musíš odhlásiť, SAMA ZA SEBA!!!), Ak lehodu nedodržíš, pri odhláške nevadí, sú radi, ked tak urobíš aj neskôr. Ale pozor!! prihláška sa nedá dať spätne ani den (ak by ti končil prac.pomer a chceš byť dôch.poistená, treba hned, najneskôr den po ukončení prac.pomeru/dôch.poistenia). Odhláška sa dá podať spätne.
- na zdr.poistovni treba nahlásiť ukončenie poberania rodič.príspevku. Bud to urobí mzdárka (robia to zo zotrvačnosti, no NIE JE TO ICH POVINNNOSť!!), tj. treba sa spýtať mzdárky, či tak urobila, príp. na zdr.poistovni po nejakom čase overiť, či si odhlásená (zákon hovorí myslím do 7 či 8dní nahlásiť zmeny, no v zdr.poistovni nevadí aj neskôr, velakrát sa to nedá dodržať, lebo človek ešte nemá doklady to preukazujúce - tu treba doklad z upsvar, dokedy si poberala RP, ak to nahlasuješ sama)

maciatkolulu
16. mar 2017

@gapa mne jasne povedali, na UPRSV vazovova, ze na Soc.poistuvnu ist nemusim, aj tak som tam isla a bola som otocena, kedze som mala ukonceny pracovny pomer nastupom na matersku.....Nic som nemusela odlasovat

gapa
17. mar 2017

@maciatkolulu ty si iný prípad, kedže ti mzdárka nenahlasovala ukončenie RD a prerušenia poistenia= akoby vznik dôch.poistenia zamestnanca, ked ti prac.pomer netrval. Janulik ale čerpá dovolenku = prepokladám dovolenku na zotavenie, tj. trvá jej dôchodkové poistenie zamestnanca, tj. nemôže byť súčasne dôch.poistená štátom.