Ahojte baby, potrebujem poradit, priatel pracuje v rakusku od januara a teraz mojej svokre na urade povedali, ze uz nemame narok na peniaze zo svk, ze si mame poziadat tu, tu nam este nic neschvalili, dokonca na svk povedali, ze od januara odkedy tu pracuje, tak musime vsetko co sme dostali vratit, teraz nedostavame nic ani s tade ani s tade, je to normalne, ze matka s dietatom zostane bez penazi?! Prosim poradte mi...
@elephant dakujem za odpoved, velmi si ma nepotesila, ale co uz, myslela som si ze inu odpoved nedostanem, ale bojim sa toho, ze sa to bude tahat tak dlho, ze nakoniec uz nebudem mat narok na nic, nechapem ako mozu stopnut peniaze a nechat cloveka bez koruny, ale to ich asi nezaujima 😒
Ahoj, ja mam podobny problem. Manzel pracuje tiez v Rakusku uz rok a pol, my sme sa za nim prestahovali minuly mesiac. V januari sa nam narodil syn a do dnesneho dna som nevidela ani cent z materskej, resp. rodicovskeho prispevku zo Slovenska. Teraz vsetko vybavujeme tu v Rakusku, vdacne ti pomozem ak potrebujes este pomoct. Len som nepochopila tvoju situaciu, ty zijes cely cas so svojim priatelom v AT ?
@bublina83 Dakujem za tvoju reakciu, my sme prisli za priatelom v maji, on je tu od januara, prave vybavujeme tie pridavky, a chcu od nas este aj najomnu zmluvu a tu zatial nemame, lebo este vraj majitelovi neprisla, ak by si bola taka dobra mohla by si mi povedat co vsetko potrebujem na rodicovsky prispevok? A kde v rakusku zijete? My sme vo Viedni 🙂
Ja ti potom poviem, co potrebujes na pridavky. Priprav sa na to, ze budes cakat vecne veky. Uprimne 😒 .
@lumiva my byvame v 15.-tom a finanzamt mame v 7.-mom, a este som sa chcela opytat ci si aj ty tu poistena, lebo ja este nie som, lebo v poistovni povedali, ze ked nie sme zobraty tak tu musime byt spolu 10 mesiacov az potom si ma moze pripoistit, tak ja som im prefotila slovensku karticku, dufam, ze to nebude vydit, kedze pridavky sme dali na priatela...
ahojte, a ako to je ked TP je na Sk ale manzel pracuje v AT? ak tam plati odvody, da sa aj v tomto pripade poziadat o prispevky z AT? vopred dakujem 🙂
ano, TP je trvaly pobyt..my aj byvame na SK, tak sme pravdepodobne na tom inac 😒
@odyseana ahoj ja pracujem v AT, mám TP na SK, takže na dávky mám nárok zo slovenska a rozdiel mi doplatia z AT, kedže tam sú vyššie dávky, ale bude mi to spätne vyplatené, takže to znamená, že v marci 2013 mám termín pôrodu a peniaze z AT rodičovský príspevok, môžem žiadat až v roku 2014!!!!!A neviem si predstavit ako máme vyžit z tých smiešnych 200 e.
@milacik65 Bohužiaľ, nastali zmeny. Rodičovská dávka sa má poberať v "štáte záujmu", teda tam, kde žijete. To sa určuje podľa toho, v ktorom štáte si platíte zdravotné poistenie, keďže sa nesmie mať viac než jedno zdravotné poistenie. Pokiaľ ste v Rakúsku, mali by ste si požiadať o dávku tam, ak tam nič nedostávate, mali by ti to Rakúšania dať písomne, že ti nič nedávajú, a potom by si mala mať na dávku zo Slovenska ako doposiaľ.