Na PN z Úradu práce - aký papier do sociálnej poisťovne?

laura222
13. jan 2019

Ahojte.

Som 27tt a planujem ist na PN. Aktualne som vsak vedena na Urade prace.
Aky papier treba doniest na Socialnu poistovnu aby som mala narok na PN? Ten isty ktory mi dali na UP alebo doktor ma vypisat ine tlacivo pre urad a ine pre socialnu?

Dakujem

monkabohdalova
13. jan 2019

@laura222 najlepšie sa na to spýtať svojej sprostredkovateľky na úrade🙂

laura222
autor
13. jan 2019

@monkabohdalova tam mi tvrdili ze nemam narok na peniaze ked budem PN pricom som v 8 mesacnej ochrannej lehote a z posledneho zamestnania som odchadzala teraz koncom roka tehotna 🤦🏼‍♀️ Takze tam moc radu necakam

evittam
13. jan 2019

@laura222 Ak si v OL tak normálne PN od lekara do SP a kopiu na UPSVaR,ze si PN.

ikonica
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
laura222
autor
13. jan 2019

@evittam a klasicke PN tlacivo ze? Lebo dostala som aj nejake z UP

evittam
13. jan 2019

@laura222 Od lekára ano. Z UPSVaR tlačivo nepoznám.

laura222
autor
13. jan 2019

@evittam to mi dali ze nech dam vyplnit ak pojdem na Pn.. musim ho pohladat, ale predpokladam ze socialna je dolezitejsia. Povedali mi nech donesiem aj potvrdenie od Dr ze som z pracovneho pomeru odchadzala tehotna. Nie celkom rozumiem naco to potrebuju ked zacinam 7 mesiac a som nezamestnana necely mesiac

evittam
13. jan 2019

@laura222 Na co je UPSVaR potvrdenie od kedy si tehotna? Ci to chceli na SP? No to je kvôli naroku na MD.

laura222
autor
13. jan 2019

@evittam na SP to chceli. Len som si myslela ze staci napr tehotenska knizka s TP alebo nieco take. Ved moja doktorka tiez nemusi vediet kolko uz nepracujem a to co jej mam doniest vypoved z prace nech si to prepocita? Skor si myslim ze na toto je tu SP ved tam mam uvedene odkedy dokedy som pracovala a spolu s TP z tehotenskej knizky to lahko prerataju

zuzka1.
13. jan 2019

Ochranna lehota po skonceni pracovneho pomeru je 7 kalendarnych dni, na MD ak spplnas podmienky je ochranna lehota 8 mesiacov. Ak si po skonceni pracovneho pomeru dlhsie ako 7 dni nemas narok na platenu PN! na upsvr ti povedala pri tychto skutocnostiach dobre, cize pre upsvr tlacivo upsvr a nie SP.
Na MD potom klasika tlacivo od gyndosa dostanes a zanesies na SP, 6tyzdnov pred TP ho donesies aj na upsvr a na kontakty uz nebudes chodit, po porode dolozis RL dietata a vyradia ta z evidencie

evittam
13. jan 2019

@laura222 Ved sa presne rovnako ako pises spytaj na SP.😉

evittam
13. jan 2019

@zuzka1. Jej PP skoncil a bola tehotna, cize je v 8 mesacnej OL ta plati nielen pre MD ale aj pre PN. Má nárok na platenu PN, takže nezavádzaj.

zuzka1.
13. jan 2019

@evittam paci sa https://www.socpoist.sk/slovnik-pojmov/11s?prm1=3, je 7 kalendarnch dni v priprade nemocenskeho , MD je 8 mesiacov OL po skonceni PP

zuzka1.
13. jan 2019

@evittam nesla na PN hned po skonceni PP, ale chce ist teraz, Md dostane ale PN nie

evittam
13. jan 2019

@zuzka1. 7 kalendárnych dni je pre netehotne! 8mesiacov pre tehotné. OL znamena,ze mozes ist kedykoľvek v rámci tých 8mesiacov na PN. Cize PN dostane. Bodka.
@zalka
@majusqa77

evittam
13. jan 2019

@zuzka1. Btw.mas to jasne v tom linku napisane.😁😁😁 Len treba aj vedieť čítať zakony a vyhlasky.😉

evittam
13. jan 2019

@zuzka1. ...V prípade, ak nemocenské poistenie zaniklo žene v období tehotenstva, ochranná lehota je vždy osem mesiacov...

zuzka1.
13. jan 2019

@
@evittam ano to viem, ale priklad zo zivota, nepriznane nemocenske ako PN nevyplacane, MD vyplacane, PN nie, ak bola klientka v evidencii UP

evittam
13. jan 2019

@zuzka1. Tak sa mala odvolať! Narok na PN totiž mala. PN je prednostna davka než podpora. Priklad zo zivota: priznali podporu a isla neskor na PN. Nikto ju neupozornil, SP nadalej vyplacala oboje, po MD sa zrazu spamatali a žiadali PN vrátiť.😉

evittam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
laura222
autor
13. jan 2019

@evittam dakujem 🙂 ano viem ze mam narok uz sme to riesili a povedala som to aj pani na SP a samozrejme hned sa ospravedlnila ze ano mam pravdu. Len je blbe ze nebyt toho ze sme to uz tuto riesili, tak neviem.. a takto mohla reagovat pri x inych zenach ktore potom ani netusia ze na tie peniaze narok maju.
@zuzka1. Z toho linku co si posielala je to evidentne ani netreba extra vediet citat zakony je tam jedna veta tehotne - OL 8 mesiacov

evittam
13. jan 2019

@laura222 Ono bohužiaľ tie tetusky na úradoch vedia velmi malo alebo nic. Cest vynimkam. Osobné skúsenosti. Na priamu otazku som dokonca dostala "milu" odpoved ze chcem zneužívat socialny system. A komunikovala s kamoškou na ktorej videla ze tomu nerozumie. Vobec jej nevadilo,ze rozhovor vediem ja.😉

zuzka1.
13. jan 2019

@laura222 pisem to aj vyssie, a nasledne dole, ze prax bola zial aka bola, ale ved ked vies, PN ti vystavi lekar a sup na SP

laura222
autor
13. jan 2019

@evittam
@zuzka1. Hlavne dufam ze moju pn bude spracovavat osoba co o tom ma aspon trochu paru. Ked by dojde ze nemam narok proste sa odvolam na zakony.. ale pochybujem ze ked sa to uz dostane dalej na spracovanie tak si dovolia to “pobabrat”. No uvidime

evittam
13. jan 2019

@zuzka1. No ale len preto lebo dotycna drzala "hubu a krok". Bohužiaľ.😉