Na materskú dovolenku z úradu práce

jozefina97
25. júl 2021

Dobrý deň, chcem sa opýtať či je možné ísť priamo z Úradu práce (ÚP) na materskú dovolenku. Keďže nikde som sa nedočítala priamej odpovede, popíšem nižšie.
Mám 24 rokov. V septembri budem nastupovať do druhého ročníka externého štúdia. A s priateľom plánujeme dieťa na medziobdobie medzi druhým a tretím ročníkom (čo budú zhruba dva roky od skončenia pracovného pomeru), dúfam, že sa podarí 🙂 Pre mňa je veľmi dôležité zistiť, či je možné ako nezamestnanej osobe evidovanej na ÚP ísť na materskú dovolenku. Pracovný pomer som ukončila v auguste minulého roka, určité obdobie som poberala aj dávku v nezamestnanosti. Aktuálne mi z ÚP ponúkli možnosť, že do 26 roku nemusím byť evidovaná na ÚP a poistné za mňa bude platiť poisťovňa, tým pádom nebudem obmedzovaná počtom odpracovaných hodín popri dohodách, čo je cca 40 dní do roka. Čítala som aj o možnosti o dobrovoľne nemocensky poistenej osoby, kde by som si priplácala poistné do Sociálnej poisťovne.
A teraz otázka, ako je možné čo najviac vyťažiť z tejto situácie, aby som vôbec dostala materskú a pokiaľ možno čo najvyššiu? Myslíte, že je dobré odhlásiť sa z ÚP a nechať platenie poistného na zdravotnú poisťovňu?
Ďakujem za odpovede 🙂

lucka_ke
25. júl 2021

potrebuješ mať 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky a aktívne NP alebo byť v ochrannej lehote

elanor
25. júl 2021

pokial budes nezamestnana a nebudes si dobrovolne platit nemocenske, a je jedno ci budes alebo nebudes evidovana na UP, tak na matersku davku zabudni, nebudes mat narok. Nebudes na materskej / rodicovskej dovolenke, ale budes fyzicka osoba starajuca sa o dieta do 6.rokov. S narokom na rodicovsky prispevok od narodenia dietata.

Neviem o tom, ze by nezamestnanym do 26 r. ,len tak stat platit zdravotne odvody. Bez toho, aby bol ten mlady clovek bud evidovany na UP alebo bol studentom denneho studia.

natalienka12
25. júl 2021

@jozefina97 Ak sa nezamestnas, narok na materske budes mat len ak si budes platit sama cely balik socialneho poistenia. Inak nie.

lilinka88
25. júl 2021

Ako píšu baby vyššie, pokiaľ chces byť aj naďalej nezamestnaná,ale zároveň vyťažiť čo najviac, jediná možnosť je platiť si dobrovoľné odvody. A teda pokiaľ nechceš z minimálneho vymeriavacieho základu, čo mesačne predstavuje odvody cez 180€, tak jedine si platiť z maximálneho VZ.